Mâna bionică fuzionează cu corpul unei femei

Getting your Trinity Audio player ready...

Viața lui Karin a suferit o transformare dramatică după un accident agricol care i-a afectat brațul drept cu peste 20 de ani în urmă. Timp de două decenii, a trăit cu dureri insuportabile, ca și cum mâna i-ar fi fost pusă într-o mașină de tocat carne. În plus, protezele convenționale s-au dovedit a fi inconfortabile și ineficiente. Totuși, o soluție inovatoare a adus speranță: o mână bionică revoluționară care s-a integrat în oasele, mușchii și nervii ei, oferindu-i un nivel de confort și funcționalitate remarcabil. Această inovație a deschis noi perspective pentru persoanele care se confruntă cu pierderea membrului.

Cercetarea a fost coordonată de profesorul Max Ortiz Catalan, specialist în proteze neuronale la Bionics Institute din Australia și fondator al Center for Bionics and Pain Research din Suedia.

Karin, care a fost prima persoană cu o amputație sub cot care a primit această mână bionică integrată, a experimentat o schimbare semnificativă în calitatea vieții. Folosind proteza zi de zi, a reușit să-și reducă durerea, iar necesitatea de a lua medicamente a scăzut semnificativ. Această tehnologie promițătoare deschide noi posibilități pentru persoanele care se confruntă cu astfel de provocări.

Inovația constă în atașarea protezei la schelet prin osteointegrare, oferind o conexiune mecanică solidă. Această abordare a permis utilizatorului să controleze proteza cu ajutorul sistemului nervos, ceea ce a condus la o reducere a durerii și a necesității de a lua analgezice.

Această realizare a fost posibilă datorită unei mâini bionice dezvoltate de Prensilia, numită Mia Hand. Această mână bionică include componente motorii și senzoriale unice care permit utilizatorului să desfășoare 80% din activitățile cotidiene. În plus, accentul a fost pus și pe estetică, pentru a face din proteza bionică un obiect de mândrie pentru utilizatori.

Această tehnologie promite să revoluționeze viața persoanelor cu pierderi de membre și să aducă speranță și confort în viețile lor.