Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a lansat vineri un avertisment ferm privind nevoia stringentă de reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului, subliniind că instituțiile publice trebuie să își respecte angajamentele bugetare pentru a evita măsuri drastice.
„Ce este foarte important este că aceste cheltuieli de funcţionare ale statului trebuie reduse. În primele luni, practic, am avut efectele majorărilor salariale de anul trecut, am avut angajările din lunile octombrie, noiembrie, decembrie, care s-au dus parțial și pe luna ianuarie – proceduri începute de angajare. Lucrurile încep să intre pe o curbă constantă şi pe o curbă de reduceri”, a explicat Tanczos Barna într-o intervenţie la Antena 3.
Ministrul a atras atenția asupra necesității de a redirecționa atenția și resursele către investiții, mai ales în actualul context internațional tensionat, mizând în special pe fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Mai departe, trebuie să ne focusăm pe investiții, acele investiții care, mai ales în aceste momente în care situația externă e defavorabilă, trebuie să se bazeze pe resursele noastre din PNRR. Țara nu va suferi dacă fiecare instituţie publică îşi va respecta angajamentul. Vom avea noi grijă ca niciun minister să nu iasă din calcule”, a declarat ministrul.
Totodată, Tanczos Barna a transmis că, în cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate de bunăvoie, statul va fi forțat să recurgă la măsuri drastice.
„Dacă măsurile nu sunt respectate, da, vom ajunge la momente în care tăiem cheltuielile şi se poate ajunge la tăieri în carne vie, dacă instituţiile nu o fac de bunăvoie”, a avertizat oficialul guvernamental.
Cu toate acestea, ministrul a oferit o doză de optimism în ceea ce privește politica fiscală: „Anul acesta nu vor crește taxele”, a dat el asigurări.
În final, Tanczos Barna a precizat că statul mai are la dispoziție câteva luni pentru a demonstra că o reducere a cheltuielilor este posibilă fără intervenții forțate: „Mai avem 3 – 4 luni ca să arătăm că reducerea de cheltuieli e posibilă, altfel va trebui să impunem reducerea cheltuielilor în mod mai drastic”.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.