×

Nicușor Dan: Conferința care marchează începutul unei guvernări sub presiunea timpului și a așteptărilor

Nicușor Dan: Conferința care marchează începutul unei guvernări sub presiunea timpului și a așteptărilor

Priorități economice, reforme administrative și siguranță națională – noul președinte și-a prezentat direcțiile majore la prima conferință de presă la Palatul Cotroceni

Președintele României, Nicușor Dan, a susținut prima conferință de presă de la Palatul Cotroceni, în care a prezentat, într-un discurs dens și ferm, liniile directoare ale începutului de mandat. De la măsuri fiscale și reforme în administrație, până la poziția României în contextul geopolitic actual și responsabilitatea serviciilor de informații, noul președinte a conturat o viziune care cere rapiditate, claritate și asumare.

Măsuri urgente pentru deficit și reforma aparatului bugetar

Una dintre cele mai apăsătoare teme a fost cea a deficitului bugetar. Președintele a confirmat existența unui grup tehnic de lucru, format din reprezentanți ai partidelor pro-occidentale, și a cerut ca până la 30 iunie să fie finalizat un pachet de măsuri „cu impact bugetar clar și cuantificabil”. Fără a se pronunța tranșant în privința majorării TVA-ului, Nicușor Dan a reafirmat promisiunea din campanie că nu va susține o astfel de creștere, dar a admis că presiunile pe buget sunt uriașe.

„Noi plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare”, a spus el plastic, vorbind despre dezechilibrul dintre cheltuieli și încasări. Reducerea evaziunii, consolidarea ANAF și raționalizarea aparatului administrativ sunt priorități declarate. Reforma reală a aparatului de stat, însă, nu poate începe mai devreme de 2025, iar reorganizarea administrativ-teritorială este preconizată cel devreme în 2028.

Guvern politic, nu tehnocrat, și decizii rapide până la sfârșitul lunii

Desemnarea unui nou premier este amânată până la conturarea unui acord clar asupra programului de guvernare. „Nu suntem în situația în care să ne permitem jocuri”, a punctat șeful statului, respingând ideea unui premier tehnocrat. Varianta susținută este una politică, agreată de o coaliție largă, stabilă și eficientă.

Partidele parlamentare – PSD, PNL, USR, UDMR – au fost chemate să își asume responsabilitatea. Dacă PNL a acceptat să intre în guvernare fără condiții, PSD încă ezită, iar UDMR s-a arătat reticentă față de o eventuală rotativă guvernamentală.

Poziționarea în NATO, securitate și dezinformare

Pe plan extern, Nicușor Dan a subliniat importanța clarificării strategiei pentru Marea Neagră și a cooperării cu partenerii NATO. „Există parteneriate cu Turcia și Bulgaria, dar nu avem o viziune coerentă”, a afirmat președintele.

În fața riscurilor de dezinformare și a intensificării propagandei în contextul conflictului din Ucraina, președintele a anunțat convocarea CSAT în cursul lunii iunie și adoptarea unei noi strategii de comunicare publică.

Nicușor Dan a reafirmat angajamentul României de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, subliniind că „pacea e calea de a descuraja războiul”.

Serviciile de informații: delimitări și evaluări

Una dintre cele mai directe poziționări ale președintelui a fost legată de activitatea serviciilor de informații. El a cerut delimitarea clară între atribuțiile SRI/SIE și cele ale autorităților civile, mai ales în contextul combaterii evaziunii fiscale. „Serviciile nu trebuie să facă anchete, ci doar să furnizeze informații”, a punctat șeful statului.

Totodată, el a anunțat o evaluare generală a conducerii serviciilor și și-a exprimat deschiderea față de ideea unui director civil la conducerea SRI. „Foarte probabil e nevoie de un nou director la SIE”, a spus el.

Institutul de Matematică și reforma cercetării

Întrebat despre poziția sa simbolică de la Institutul de Matematică, președintele a explicat că nu a fost remunerat și că va lua o decizie privind menținerea acestei poziții. În același context, a menționat că institutele de cercetare vor fi evaluate și ar putea intra în procesul de reorganizare administrativă.

Vizite externe și parteneriate europene

Pe plan diplomatic, președintele a anunțat o serie de deplasări externe: 10 iunie vizită la Chișinău și întâlnire cu Regele Spaniei, 25 iunie participare la summitul de la Haga, iar pe 29 iunie Consiliul European. De asemenea, o eventuală întâlnire oficială la Odesa este în pregătire.

Președintele a reafirmat angajamentul față de Parteneriatul Strategic cu SUA și a respins ideea unor relocări de trupe americane de pe teritoriul României: „Nu s-a discutat nimic concret în acest sens”.

Justiția, prioritatea după formarea Guvernului

„Sunt zone întregi de corupție neglijate de statul român”, a avertizat președintele. El a promis că, imediat după formarea Guvernului, va deschide un capitol nou în lupta anticorupție, prin evaluarea planurilor manageriale ale șefilor parchetelor.

O nouă etapă politică începe

Prin conferința de presă de la Cotroceni, Nicușor Dan a transmis un semnal clar: nu este timp pentru ezitări. România trebuie să-și onoreze angajamentele externe, să își reorganizeze structura administrativă, să asigure funcționarea statului și să își definească clar poziția în jocul geopolitic regional. Totul, în mai puțin de o lună. Urmează un test major de maturitate politică și administrativă, iar succesul acestui început depinde de o coaliție capabilă să livreze. Rapid, coerent și fără ezitări.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura