Noi oportunități pentru cercetarea românească

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a găzduit evenimentul „Oportunități pentru cercetarea românească”, concentrându-se asupra pilonului Widening al programului-cadru de finanțare a cercetării și inovării în Uniunea Europeană, Horizon Europe. Dezbaterea, care a avut loc pe 14 martie, a beneficiat de contribuțiile importante ale unor figuri cheie precum domnul Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, doamna Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și domnul Dan Nica, deputat european, raportor pentru Regulamentul Horizon Europe.

În cadrul evenimentului, ministrul Bogdan Ivan a subliniat importanța colaborării între mediul academic, sectorul public și mediul privat pentru modernizarea României. Acesta a evidențiat faptul că Horizon Europe oferă României oportunități semnificative, cu 4 miliarde de euro prevăzuți exclusiv pentru componenta Widening, consolidând statutul țării ca un inovator emergent.

Comisarul european Iliana Ivanova a subliniat necesitatea consolidării capacităților Uniunii Europene într-un peisaj competitiv la nivel global. Ea a lăudat progresele constante ale României în cadrul Horizon Europe și a îndemnat la atragerea cercetătorilor de mâine, încurajând ecosistemul de cercetare din țară să capitalizeze pe skill-urile și expertiza unice.

Deputatul european Dan Nica a evidențiat importanța componentei Widening pentru consolidarea excelenței în cercetare. Acesta a prezentat mecanismul „hop-on” introdus pentru a facilita participarea organizațiilor de cercetare din România în consorții europene, permițând astfel accesul la expertiza celor mai avansate state europene.

Dezbaterea a inclus prezentări și o sesiune de întrebări și răspunsuri realizate de reprezentanții Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene (DG RTD). La eveniment au participat reprezentanți ai universităților, institutelor naționale de cercetare din coordonarea MCID și a Academiei Române, companii private implicate în proiectele de cercetare și reprezentanți ai mediului asociativ.