Premiul Nobel pentru Literatură 2023 a fost acordat scriitorului norvegian Jon Fosse

Getting your Trinity Audio player ready...

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2023 a fost atribuit scriitorului norvegian Jon Fosse, recunoscut pentru „piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, conform anunțului făcut de Comitetul Nobel. Opera vastă a lui Fosse, scrisă în limba norvegiană Nynorsk, cuprinde o varietate impresionantă de genuri, incluzând piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

Deși în prezent este unul dintre cei mai reprezentați dramaturgi la nivel global, Fosse a câștigat recunoaștere și pentru proza sa. Recent, el a fost nominalizat la International Booker Prize, iar site-urile de pariuri online îl indicau ca favorit pentru a câștiga prestigiosul premiu Nobel.

Jon Fosse s-a născut în 1959 la Haugesund, Norvegia. A fost descoperit pe scena europeană în 1999, odată cu producția din Paris a piesei sale „Nokon kjem til å komme”. Prin stilul său unic, caracterizat de o reducere radicală a limbajului și a acțiunii dramatice, Fosse exprimă emoții umane puternice, precum anxietatea și neputința, în termeni simpli și cotidieni. Această abordare l-a consacrat ca un inovator major în teatrul contemporan.