Probleme tehnice întâmpinate de prima misiune privată a SUA pe Lună

Getting your Trinity Audio player ready...

O misiune privată a SUA cu destinația Lună, lansată luni, se confruntă cu dificultăți tehnice semnificative. Astrobotic, compania din spatele proiectului, a raportat că nava spațială Peregrine a întâmpinat o „anomalie” care împiedică orientarea stabilă a panourilor sale solare către Soare.

Această problemă tehnică este deosebit de gravă, deoarece fără capacitatea de a-și încărca bateriile și de a menține o sursă de alimentare constantă, misiunea nu va putea continua. Astrobotic a comunicat că inginerii săi lucrează la rezolvarea acestei probleme și vor furniza actualizări atunci când vor avea mai multe informații.

Lansarea landerului de 1.2 tone a avut loc de la Cape Canaveral, Florida, folosind o rachetă Vulcan. Misiunea are ca scop să devină prima inițiativă comercială care realizează o aselenizare controlată pe Lună și prima misiune americană de acest gen în ultimii cincizeci de ani.

Această misiune are o importanță strategică majoră pentru SUA, deoarece Agenția Spațială Americană (NASA) a achiziționat capacitate pe lander pentru cinci instrumente destinate studierii mediului lunar, înainte de a trimite astronauți mai târziu în acest deceniu.