×

Rețineri la DIICOT: Grupare acuzată de trădare și subminarea statului român

Rețineri la DIICOT: Grupare acuzată de trădare și subminarea statului român

Șase persoane au fost reținute de procurorii DIICOT, fiind suspectate de constituirea unei grupări care ar fi urmărit subminarea suveranității și capacității de apărare a României. În acest dosar este cercetat, în calitate de suspect, și generalul maior în retragere Radu Theodoru, iar anchetatorii susțin că gruparea funcționa pe model militar și avea ca obiective retragerea României din NATO, schimbarea ordinii constituționale și a simbolurilor naționale, dar și înlocuirea actualului guvern cu unul format din propriii membri.

Investigația DIICOT: Detalii despre rețeaua investigată

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au anunțat, joi, că au dispus reținerea celor șase persoane pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare.

Anchetatorii susțin că, încă din 2023, cinci dintre suspecți, împreună cu un alt suspect, ar fi pus bazele unei organizații care ar fi urmărit să știrbească independența României și să saboteze capacitatea de apărare a țării. Un alt membru s-ar fi alăturat în 2024, iar toți ar fi desfășurat acțiuni continue și conștiente pentru atingerea acestui scop.

Gruparea ar fi operat sub paravanul unei organizații, funcționând după un model militar, cu eșaloane de conducere și structuri de execuție, iar imaginea publică a organizației ar fi fost reprezentată de Radu Theodoru. Membrii ar fi menținut contacte regulate cu agenți străini, atât în România, cât și în Federația Rusă.

Obiectivele grupării: Retragerea din NATO și schimbarea regimului politic

Ancheta a scos la iveală un plan detaliat al grupării, care includea:

• Retragerea României din NATO, prin negocieri cu factori politico-militari externi;

• Desființarea partidelor politice și înlocuirea ordinii constituționale;

• Instalarea unui guvern propriu, în care membrii grupării ar fi ocupat funcții ministeriale;

• Epurarea administrației publice, prin înlăturarea tuturor angajaților instituțiilor statului;

• Adoptarea unei noi constituții și schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului național.

Mai mult, procurorii susțin că, în ianuarie 2025, doi dintre inculpați au călătorit la Moscova, unde s-ar fi întâlnit cu persoane dispuse să sprijine activitățile organizației pentru preluarea puterii în România.

Percheziții și măsuri preventive

Pe parcursul anchetei, miercuri au fost efectuate opt percheziții domiciliare în București, Ilfov, Giurgiu și Maramureș, iar în urma acestora au fost identificate și ridicate mai multe probe.

Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București urmează să decidă asupra arestării preventive pentru patru dintre inculpați și plasarea în arest la domiciliu a altor doi. În cazul generalului Radu Theodoru, cercetările vor continua, însă, până în acest moment, nu au fost dispuse măsuri preventive împotriva sa.

Colaborare între instituții pentru destructurarea grupării

Acțiunea DIICOT s-a desfășurat cu sprijinul mai multor structuri din domeniul securității naționale, printre care:

• Direcția de Combatere a Criminalității Organizate;

• Direcția Contrainformații și Securitate Militară din Direcția Generală de Informații a Apărării;

• Serviciul Român de Informații (SRI);

• Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne.

Această operațiune marchează una dintre cele mai grave acuzații de trădare și subminare a statului român din ultimii ani și subliniază riscurile de securitate pe care le poate reprezenta influența unor actori străini asupra stabilității politice și militare a României. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile analizează posibile alte legături internaționale ale grupării.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura