ROMA ARMEE, spectacolul Teatrului Maxim Gorki din Berlin se joacă pe scena mare, la TNB

Miercuri 26 iunie 2019, în premieră pe scena Mare a TNB, într-o unică reprezentaţie, 

un spectacol extraodinar produs de Teatrul « Maxim Gorki » din Berlin, care se bucură de unanime aprecieri  în presa internațională:  

ROMA ARMEE, 

în regia lui Yael Ronen,  laureată a Premiului Europa, secțiunea Realități Teatrale  (ediția a XVI-a, Roma, 2017).

Prin claritate, optimism, pregnanță și farmec, acest spectacol pune în prim plan MÂNDRIA ca răspuns la aspra discriminare” (Peter Laudenbach, TIP, Berlin).

Bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra și Simonida Selimovic,  spectacolul ROMA ARMEE propune o poveste puternică: într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată supranațională în scopul autoapărării.  Expunând nedreptățile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă pornește procesul de auto-reflecție și de auto-emancipare începând o revoluție pentru un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii.   

Realizatorii spectacolui ROMA ARMEE sunt artiști cu biografii excepționale. 

Regizoarea și autoarea dramatică multipremiată Yael Ronen, originară din Israel (în prezent regizor al Teatrului „Maxim Gorki” din Berlin), considerată drept una din cele mai incitante personalități ale teatrului contemporan, are şi  reputația unuia dintre cei mai implicați – social, cultural și politic – oameni de teatru din Europa. Ea explorează conflictele istorice contemporane în cheia unui puternic umor negru.  

Cei doi scenografi ai spectacolului – soții Delaine și Damien Le Bas –au făcut parte din selecția celor 16 artiști din  proiectul Paradise Lost – primul pavilion  roma  din cadrul Bienalei de la Veneția, în 2007. Actorii din distribuție sunt romnja, roma și romi travellers din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia, precum și gadjii de origine israeliană-germană-turcă din Berlin. Componenți ai acestei unice „Armate Rome”, ei evocă, într-un spectacol de cea mai înaltă calitate artistică, un tablou impresionant al nedreptăților istorice, dar și al celor recente la care este supusă etnia romă.

ROMA ARMEE  este, fără îndoială, o exemplară producție contemporană a romilor, modernă, aflată la confluența dintre cabaretul politic și teatrul-document.    

Organizatorul turneului este Institutul European Rom pentru Arte și Cultură – IERAC, cu sprijinul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă: Schimburi Culturale, Schimburi de Tineret, Inițiativa pentru Drepturile Omului, Programul de Sănătate Publică și al Institutului Goethe din România.    

Spectacolul – care va fi  titrat în limba română – are loc miercuri, 26 iunie 2019, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Național „I.L.Caragiale”. 

Accesul publicului este permis  începând cu ora 18.45, deoarece la ora 19.00,  în foaierul Sălii Mari,  vor fi rostite scurte alocuțiuni de întâmpinare din partea organizatorilor  (IERAC) și a gazdei (TNB).  

              Biletele se găsesc la Casa de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe www.mystage.ro.