×

România și Republica Moldova deschid un nou capitol al unirii prin „Podul de Flori” de la Ungheni

România și Republica Moldova deschid un nou capitol al unirii prin „Podul de Flori” de la Ungheni

Oficialități și cetățeni din România și Republica Moldova se reunesc sâmbătă pentru un eveniment de excepție: demararea lucrărilor la Podul de la Ungheni, primul pod rutier de autostradă peste râul Prut construit în ultimele șase decenii. Sub semnul simbolic al Festivalului „Podul de Flori”, această inițiativă marchează o etapă istorică în apropierea celor două maluri ale Prutului.

O legătură strategică și simbolică

Noul pod va conecta localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (Republica Moldova) cu comuna Golăești din județul Iași (România) și face parte din viitoarea Autostradă a Unirii (A8). Această infrastructură majoră va interconecta rețelele naționale de autostrăzi, respectiv Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele proiecte având termen de finalizare estimat în anul 2030.

Podul de la Ungheni este primul dintre cele patru noi poduri peste Prut planificate, pentru care contractele de proiectare și execuție au fost deja semnate în toamna anului trecut.

O prezență de rang înalt

La eveniment vor participa nume importante din politica celor două state: Vladimir Bolea, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor din România, și Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale România Înainte. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților de la Chișinău, București, Bruxelles, oficialități locale și cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului.

Festivalul „Podul de Flori” va debuta la ora 12:00 în Piața Independenței din Ungheni, unde sunt programate discursuri oficiale, momente artistice și demonstrații aviatice.

Start simbolic al construcției

Începând cu ora 15:30, va fi dat startul efectiv al lucrărilor de foraj pe ambele maluri ale râului Prut. Evenimentul, organizat în satul Zagarancea, pe șantierul viitorului pod, va reuni cetățeni, oficiali și reprezentanți ai mass-mediei.

Atmosfera va fi animată pe tot parcursul zilei de un program muzical de excepție, susținut de artiști de top din România și Republica Moldova.

O zi a memoriei și a viitorului

Festivalul propune și o expoziție documentară sub titlul „Poduri de Memorie”, dedicată momentelor cheie din relația istorică dintre cele două țări. Într-un moment spectaculos, cerul Ungheniului va fi brăzdat de aeronavele „The Hawks of Romania”, care vor oferi demonstrații de zbor și parașutism.

Participanții vor putea să se bucure de o zonă gastronomică cu preparate tradiționale și de un târg al producătorilor locali, întregind astfel spiritul de sărbătoare al zilei.

În plus, organizatorii au anunțat lansarea unui concurs de design destinat artiștilor vizuali din ambele țări, lucrarea câștigătoare urmând să fie imprimată pe panourile fonoabsorbante ale viitorului pod.

Un pas concret spre o conexiune durabilă

Construcția Podului de la Ungheni reprezintă nu doar o investiție majoră în infrastructura regiunii, ci și un gest de apropiere, prietenie și solidaritate între România și Republica Moldova. Festivalul „Podul de Flori” reînvie astfel, într-o formă modernă și pragmatică, idealul unității dintre cele două state de pe ambele maluri ale Prutului.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura