Un asteroid de mărimea Empire State Building va trece peste 5 ani aproape de Pământ

Getting your Trinity Audio player ready...

Un asteroid comparabil ca mărime cu clădirea Empire State Building va trece în apropierea Pământului peste aproximativ cinci ani, reprezentând cel mai apropiat obiect ceresc de această dimensiune de planeta noastră în istoria modernă, conform unui raport Reuters.

Acest eveniment este așteptat să aibă loc în aproximativ 5 ani și jumătate, când asteroidul va trece la o distanță de 32.200 km de Pământ. La momentul descoperirii sale în 2004, asteroidul Apophis, numit după un șarpe demonic din mitologia egipteană antică, părea să reprezinte o amenințare de impact semnificativă pentru Pământ, cu o posibilă coliziune estimată pentru 2029. Observații ulterioare au exclus orice risc de impact pentru cel puțin încă un secol.

Cu toate acestea, următoarea apropiere în 2029 va aduce asteroidul la mai puțin de o zecime din distanța Lunii față de Pământ, foarte aproape de orbitele unor sateliți geosincronizați. Nava spațială OSIRIS-REx a NASA, care a prelevat o mostră de sol de pe un alt asteroid și a trimis-o înapoi pe Pământ, a fost redenumită OSIRIS-APEX și îndreptată spre Apophis pentru a oferi o examinare detaliată a acestei întâlniri rare.

Apophis, un asteroid pietros, alungit și în formă de alună, măsoară aproximativ 340 de metri în diametru. Se așteaptă să treacă la aproximativ 31.860 km de suprafața Pământului pe 13 aprilie 2029, devenind vizibil cu ochiul liber timp de câteva ore deasupra Africii și Europei. Acesta va apărea ca un punct de lumină solară reflectată pe cerul de noapte.

Se estimează că un asteroid de această mărime care trece atât de aproape de Pământ se întâmplă aproximativ o dată la 7.500 de ani. Survolul lui Apophis este prima astfel de întâlnire prevăzută în avans. Forța de atracție a gravitației Pământului va provoca probabil perturbări măsurabile la suprafața și mișcarea asteroidului, modificându-i traiectoria orbitală și rotația. Forțele mareice ar putea declanșa alunecări de teren pe Apophis și ar putea disloca roci și particule de praf pentru a crea o coadă asemănătoare unei comete.

Această apropiere reprezintă o oportunitate unică pentru oamenii de știință de a studia un astfel de obiect ceresc de aproape și de a aduna informații valoroase despre formarea planetelor și despre posibilele strategii de apărare împotriva unor asteroizi care ar putea amenința Pământul în viitor.