Vitamina E în rutina de îngrijire a pielii

Getting your Trinity Audio player ready...

Aportul tău de vitamine nu ar trebui să se limiteze doar la unul sau două multivitamine pe care le iei în fiecare dimineață. Dacă urmezi o rutină de îngrijire a pielii bine pusă la punct, ai observat probabil deja că unele dintre produsele tale preferate conțin vitamine esențiale, precum A, B3 și C, datorită beneficiilor variate pe care le oferă.

Un alt ingredient pe care l-ai putea găsi pe etichetele produselor tale este vitamina E. Potrivit celebrei esteticiene Renée Rouleau, vitamina E este un antioxidant și un hidratant reconfortant pentru piele, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii tale. Această vitamină este frecvent întâlnită în cremele hidratante, serurile și chiar sub forma unor capsule speciale, destinate aplicării topice.

Află mai multe despre acest antioxidant puternic și depre uilizarea lui de la unii dintre cei mai reputați experți: Renée Rouleau, estetician celebru, Joshua Zeichner, MD, director al cercetării cosmetice și clinice la Departamentul de Dermatologie al Spitalului Mount Sinai, și Nkem Ugonabo, MD, MPH, dermatolog și bursier în chirurgie dermatologică cosmetică la American Society for Dermatologic Surgery (ASDS) la UnionDerm în New York City. Aceștia detaliează ce poate face vitamina E pentru tenul tău și de ce este un ingredient atât de benefic atunci când vine vorba de calmarea, protejarea și hidratarea pielii tale, descriu și momentul potrivit pentru utilizare și modul în care poate fi combinată cu alte produse, acestea fiind aspectele de care ar trebui să ții cont atunci când alegi un nou produs,

Ce reprezintă vitamina E?

Vitamina E (cunoscută și sub numele de tocoferol) este un antioxidant puternic produs în mod natural în pielea noastră, explică dr. Zeichner. Cu toate acestea, o vei găsi și listată ca ingredient în numeroase produse de îngrijire a pielii, care îl utilizează pentru a proteja împotriva daunelor cauzate de mediu, cum ar fi expunerea la soare, radiațiile UV și chiar poluarea.

De asemenea, este adesea menționată ca ingredient alături de vitamina C, și există o rațiune întemeiată pentru acest lucru. Deși vitamina C are proprietăți similare, studiile au arătat că cele două vitamine funcționează mai eficient împreună pentru a proteja pielea de factorii dăunători din mediu. „Cele două acționează simultan pentru a se stabili și a se revitaliza reciproc”, explică dr. Zeichner. Prin urmare, dacă dorești să maximizezi beneficiile acestui ingredient puternic, caută produse care conțin atât vitamina C, cât și E. În plus, vitamina E este și un emolient, ceea ce înseamnă că este benefică pentru hidratarea și înmuierea pielii. În unele situații, proprietățile sale antiinflamatorii pot ajuta, de asemenea, la tratarea pielii inflamate, conform dr. Ugonabo.

Care sunt avantajele vitaminei E?

Principalul beneficiu al vitaminei E constă în protejarea împotriva radicalilor liberi din mediu, explică dr. Ugonabo. În decursul timpului, radicalii liberi pot determina modificări în pielea ta care nu numai că accelerează procesul de îmbătrânire, dar te pot face și mai susceptibil la afecțiuni precum cancerul de piele, „de aceea recomandăm protecția împotriva lor”, subliniază ea. Vitamina E contribuie la neutralizarea efectelor factorilor precum poluarea și razele UV pentru a te proteja pe tine și pielea ta.

Însă beneficiile vitaminei E nu se opresc aici. Rouleau afirmă că aceasta poate stimula circulația și producția de colagen, calma iritațiile și echilibra producția excesivă de sebum. Ea mai adaugă că poate ajuta și la rehidratarea pielii uscate, permițând reținerea hidratării pe termen lung între celulele pielii tale – mult mai mult timp decât produsele care nu conțin acest ingredient. De asemenea, vitamina E are un efect calmant asupra pielii: poate contribui la îmbunătățirea și întărirea barierei de protecție a pielii tale, ceea ce poate reduce sensibilitatea. Proprietățile sale antiinflamatorii pot ajuta adesea la calmarea zonelor iritate sau sensibile. Un bonus suplimentar este că „este și vegană”, precizează Rouleau.

Cum să integrezi vitamina E în rutina ta cosmetică?

„Metoda cea mai eficientă este să o folosești în combinație cu vitamina C, așa că adesea recomand seruri care conțin ambele”, explică dr. Ugonabo. Având în vedere că vitamina E este aliatul tău în lupta împotriva radicalilor liberi, este recomandat să o aplici dimineața, înainte de a începe ziua, pentru a obține beneficii maxime. Dr. Ugonabo sugerează că este ideal să o aplici pe pielea curată, însă nu uita de protecția solară: „Curăță-ți fața, aplică serul, iar apoi aplică crema de protecție solară.”

Și Dr. Zeichner susține cele de mai sus afirmând: „Gândește-te la rutina ta de dimineață ca la un moment de protecție și prevenție a daunelor”, afirmă el. „Aplică serul antioxidant sub crema de protecție solară în fiecare dimineață.”