Vladimir Putin anunță planuri pentru noua stație spațială rusă

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele rus Vladimir Putin a dezvăluit joi că primul segment al noii stații spațiale pe care Rusia intenționează să o construiască ar trebui să fie lansat pe orbită în 2027. Acest anunț vine după ce, în iulie 2022, Rusia a comunicat intenția sa de a se retrage de pe Stația Spațială Internațională (ISS), unde cosmonauții săi au avut o prezență permanentă și au jucat un rol esențial. Ca urmare, crearea unei noi stații orbitale rusești a devenit o prioritate pentru agenția spațială Roscosmos.

Putin a subliniat importanța continuității în activitățile spațiale, chiar și pe măsură ce resursele ISS se epuizează. „Scopul este să nu existe nicio discontinuitate”, a menționat el în timpul unei întâlniri televizate cu specialiști din domeniu. De asemenea, președintele rus a abordat eșecurile recente ale sectorului spațial al țării, inclusiv nereușita sondei Luna-25 de a ateriza pe Lună în august. Cu toate acestea, Putin a reiterat angajamentul țării de a finanța misiuni către Lună și a solicitat o abordare mai strategică a salariilor din industria spațială, precum și atragerea de specialiști străini și implicarea mai mare a companiilor private.

Stația Spațială Internațională, un model de cooperare între Statele Unite și Rusia, a început să fie asamblată în 1998 și era planificată să fie retrasă în 2024. Cu toate acestea, NASA a estimat că durata sa de viață va fi extinsă.