Asociația Dăruiește Viață va construi un spital modular de Terapie Intensivă COVID-19 la Piatra Neamț

Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, va construi un spital modular de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 la Piatra Neamț, unde secția de Terapie Intensivă a fost distrusă de incendiul din seara de 14 noiembrie, în urma căruia au murit 10 pacienți, iar medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave. Este al doilea spital modular ATI pentru pacienți COVID construit de Dăruiește Viață după cel din București, din curtea spitalului Elias.

Oana Gheorghiu: Un spital modular ATI cu toate facilitățile, cea mai bună soluție pentru Piatra Neamț

„Spitalul Județean Piatra Neamț are nevoie de ajutor, pacienții cu forme grave de COVID, și nu numai, trebuie să aibă urgent acces la serviciile de terapie intensivă. Am fost aici cu o echipă completă de specialiști în instalații sanitare, electrice, ventilație și gaze medicale, pentru a găsi cea mai bună soluție. Și cea mai bună soluție este un spital modular ATI, cu toate facilitățile necesare unui astfel de serviciu medical, în curtea spitalului județean”, a anunțat Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

 

„Domnul Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a venit împreună cu echipa sa pentru a ne întâlni și a discuta soluțiile propuse, având în vedere că spitalul în care a avut loc un incendiu și au murit 10 oameni, în urmă cu 10 zile, este în administrarea Consiliului Județean. A fost un bun prilej să-i explicăm care sunt problemele la Spitalul Modular Lețcani pe care l-a cofinanțat. Sper să fi înțeles că oxigenul pe care acel spital îl folosește pentru tratarea pacienților cu COVID nu e deloc ce trebuie. O concentrație de 90-94% a oxigenului folosit în COVID nu salvează vieți. Poate că întâlnirea asta va schimba ceva acolo”, mai spune Oana Gheorghiu.

„Una peste alta, dacă toate autoritățile locale se pun de acord, noi vom construi repede un spital modular la Piatra Neamț. Și știți că noi înseamnă noi toți”, este mesajul vicepreședintelui Asociației Dăruiește Viață.

Carmen Uscatu: Fără o secție de terapie intensivă acest spital nu mai poate salva vieți

„Biserica e cea care mi-a atras atenția când am intrat în curtea Spitalului Județean din Piatra Neamț. Întreținută și la înălțime. La propriu. Multe scări pe care trebuie să le urci. Mă gândesc cât de accesibilă e pacienților aflați într-un cărucior cu rotile. Dar poate n-am văzut eu detaliile. Apoi mi-au atras atenția toate clădirile aflate în stare deplorabilă. Clădiri de spital. Una singură era nouă. A unei clinici private. La etajul unu al clinicii private se află un bloc operator bine dotat dar abandonat din 2016, care e al spitalului de stat. Da, un proiect în care s-au băgat mulți bani, din banii noștri, și care nu salvează vieți. Bani îngropați. De cine? Nu știm. Dar ar fi bine să aflăm”, povestește Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață, după vizita la Piatra Neamț.
 

„Mi-a mai atras atenția domnul Ionel. Ionel Arsene. Cel care a făcut apel la clasa politică ‘să nu folosească acest eveniment tragic (incendiul din secția ATI) în interes politic sau electoral’. A venit la întâlnire și a încercat să se remarce în toate discuțiile. Eu îmi doresc de la politicieni să se remarce prin proiectele implementate. Și prin susținerea proiectelor societății civile. Căci, iată, știm ce facem. Și ne bazăm pe echipe de profesioniști căci singurul nostru interes e să-i ajutăm pe cei aflați în dificultate și să fim transparenți cu donatorii. Lucruri simple dar nu la îndemâna oricui”, adaugă Carmen Uscatu.

„Una peste alta, vrem să credem că după discuțiile avute astăzi cu managementul spitalului, cu reprezentanți ai DSP, ISU, cu medici, vom reuși să facem, cu ajutorul vostru, al doilea spital modular, la Piatra Neamț. Pentru că inima acestui spital de 800 de paturi a ars. Pentru că niște semeni ai noștri nu au avut nicio șansă când au călcat pragul acestui spital. Pentru că fără o secție de terapie intensivă acest spital nu mai poate salva vieți. Am citit astăzi în ochii medicilor prezenți la întâlnire multă speranță. Speranța că le putem fi alături ca ei să își poată salva pacienții”, încheie președintele Asociației Dăruiește Viață.