Colecția de artă a lui Berlusconi, criticată pentru valoarea sa artistică redusă

Getting your Trinity Audio player ready...

Colecția vastă de artă a fostului prim-ministru italian Silvio Berlusconi, care a decedat în iunie, a fost criticată de unul dintre cei mai importanți critici de artă din Italia, Vittorio Sgarbi. Conform lui Sgarbi, dintre cele 25.000 de picturi, majoritatea sunt de calitate slabă și cu valoare artistică redusă sau inexistentă. Berlusconi a achiziționat multe dintre aceste picturi și sculpturi din programe de televânzări nocturne.

Colecția, care se află într-un depozit de 3.200 mp aproape de reședința sa din apropierea Milanului, include picturi cu Madonne, imagini vii cu femei goale și peisaje urbane din Paris, Napoli și Veneția. Cu toate acestea, Sgarbi a menționat că doar șase sau șapte dintre aceste picturi au o valoare artistică reală.

Valoarea totală estimată a colecției este de aproximativ 20 de milioane de euro, adică o medie de 800 de euro pentru fiecare pictură. Deși Berlusconi deținea și picturi de calitate superioară de la pictori renumiți precum Titian și Rembrandt, se pare că a fost un cumpărător impulsiv, achiziționând adesea portrete de femei pe care le oferea cadou prietenilor.

Moștenitorii lui Berlusconi se confruntă acum cu provocarea gestionării acestei colecții uriașe. Costurile de întreținere a depozitului unde este stocată colecția se ridică la aproximativ 800.000 de euro pe an. Mai mult, o parte din colecție a fost deja distrusă de carii de lemn, iar în unele cazuri, costul exterminării acestor dăunători depășește valoarea picturilor afectate.