×

Comunică prin clipire cu câinele tău

Comunică prin clipire cu câinele tău
Getting your Trinity Audio player ready...

Ai observat vreodată că atunci când vorbești cu cineva și acea persoană clipește, simți impulsul de a clipi și tu? Acest gest aparent nesemnificativ este o formă subtilă de comunicare nonverbală, care ajută la crearea unei conexiuni între indivizi. Până de curând, se credea că acest tip de sincronizare era specific oamenilor și altor primate, însă un nou studiu publicat în Royal Society Open Science sugerează că și câinii folosesc acest „reflex de prietenie”.

Câinii și imitarea clipirii

Oamenii de știință au observat anterior că patrupedele domestice tind să clipească mai frecvent atunci când sunt în preajma altor câini. De asemenea, studiile au arătat că acestea folosesc mimica facială pentru a comunica și a reduce tensiunile sociale, inclusiv căscatul și expresiile jucăușe. Pe baza acestor observații, Chiara Canori, biolog evoluționist la Universitatea din Parma, s-a întrebat dacă și clipirea face parte din acest repertoriu de comunicare al câinilor.

Experimentul care confirmă teoria

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au creat videoclipuri de 12 secunde cu trei rase de câini – un terrier, un cocker spaniel și un border collie – care priveau direct către cameră, focalizați pe o jucărie sau o recompensă aflată în spatele acesteia. În unele înregistrări, câinii clipeau, în altele nu, iar un al treilea set de videoclipuri îi prezenta lingându-și nasul, un gest care de obicei semnalează anticipare sau frustrare. Ulterior, echipa a proiectat aceste secvențe video pe un ecran mare în fața a 54 de câini de companie de diferite rase, care nu interacționaseră anterior cu subiecții din înregistrări. În timpul experimentului, cercetătorii au monitorizat bătăile inimii câinilor pentru a le evalua răspunsul emoțional și au analizat clipirile acestora.

Rezultatele surprinzătoare

Deși unii câini s-au plictisit și au adormit în timpul vizionării, majoritatea au clipit cu aproximativ 16% mai mult atunci când priveau videoclipurile cu alți câini clipind, în comparație cu celelalte scenarii. Aceasta sugerează că blănoșii noștri prieteni imită clipirea altor câini, la fel cum oamenii fac acest gest inconștient. Interesant este că studiul nu a indicat o sincronizare perfectă între clipiri, iar cercetătorii nu pot spune încă dacă reacția este instantanee. Totuși, această tendință de a răspunde prin clipire sugerează că gestul ar putea avea un rol în interacțiunea socială a câinilor.

Nu doar un reflex, ci o formă de comunicare?

Specialiștii subliniază că acest comportament nu este neapărat conștient. „Oamenii nu gândesc: «Dacă clipesc, voi crea o legătură cu această persoană.» Acest lucru se întâmplă la nivel subconștient”, explică Daniel Mills, expert în comportamentul canin de la Universitatea din Lincoln. Același principiu se aplică și câinilor. În schimb, reacția câinilor la videoclipurile în care alți câini își lingeau nasul a fost diferită. Ei nu au replicat gestul, însă au prezentat o altă reacție surprinzătoare – expunerea albului ochilor, un comportament asociat de obicei cu emoții puternice. Această descoperire subliniază complexitatea modului în care câinii comunică și cât de multe aspecte ale limbajului lor nonverbal rămân încă de descifrat.

Interacțiunile dintre câini sunt mult mai complexe decât s-a crezut anterior, dacă până acum se credea că doar oamenii și unele primate sunt capabile să se sincronizeze subtil prin clipire, acum știm că și câinii pot face acest lucru. Deși cercetările trebuie să continue pentru a înțelege pe deplin semnificația acestor gesturi, o concluzie este clară: pentru a înțelege mai bine câinii, trebuie să fim mai atenți la detaliile subtile ale comportamentului lor.

Sursă articol


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura