Descoperire remarcabilă în legătură cu capodopera „Mona Lisa”

Getting your Trinity Audio player ready...

Oamenii de știință identifică un compus chimic rar.

Aceștia au realizat o descoperire excepțională în legătură cu una dintre cele mai celebre picturi din lume, „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci. După o analiză detaliată a unei microprobe prelevate din stratul de bază al picturii, cercetătorii au identificat o compoziție chimică unică. Utilizând difracția de raze X de înaltă rezoluție și spectroscopia infraroșie, au fost în măsură să dezvăluie o combinație singulară de ulei puternic saponificat cu un conținut ridicat de plumb și un pigment alb de plumb cu conținut redus de cerusită (PbCO3).

Dar descoperirea cea mai impresionantă a fost prezența plumbonacritului (Pb5(CO3)3O(OH)2), un compus chimic rar care este stabil doar într-un mediu alcalin. Acest detaliu sugerează că maestrul renascentist, Leonardo da Vinci, ar fi experimentat cu tehnici inovatoare în timpul creării acestei opere maestre. Se crede că Leonardo a încercat să creeze o vopsea groasă, adecvată pentru acoperirea panoului de lemn al „Mona Lisei”, tratând uleiul cu o cantitate mare de oxid de plumb II, PbO.

Deși manuscrisele lui Leonardo nu oferă informații clare despre utilizarea PbO, analiza fragmentelor din altă operă majoră a sa, „Cina cea de Taină”, confirmă faptul că PbO a făcut parte din paleta sa de culori. Mai mult, în această analiză s-au detectat și alte compuși rari, precum litharge (α-PbO), massicot (β-PbO) și shannonit (Pb2OCO3), acesta din urmă fiind identificat pentru prima dată într-o pictură istorică.

Această descoperire nu doar că adaugă o nouă dimensiune înțelegerii modului în care Leonardo da Vinci a lucrat, dar aruncă și o lumină nouă asupra tehnicilor și materialelor utilizate de artiștii renascentiști.

Sursa: ACS Publications