- Henry Kissinger, arhitectul politicii externe americane, a decedat la 100 de ani
- Lentila de contact cu Stelian Tănase - 1 Decembrie 1918
- România lansează sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje
- Sărbătoarea Sfântului Andrei: tradiții, obiceiuri și superstiții în cultura românească
- Florin Cîțu a rămas fără imunitate
Descoperire remarcabilă în legătură cu capodopera „Mona Lisa”

Oamenii de știință identifică un compus chimic rar.
Aceștia au realizat o descoperire excepțională în legătură cu una dintre cele mai celebre picturi din lume, „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci. După o analiză detaliată a unei microprobe prelevate din stratul de bază al picturii, cercetătorii au identificat o compoziție chimică unică. Utilizând difracția de raze X de înaltă rezoluție și spectroscopia infraroșie, au fost în măsură să dezvăluie o combinație singulară de ulei puternic saponificat cu un conținut ridicat de plumb și un pigment alb de plumb cu conținut redus de cerusită (PbCO3).
Dar descoperirea cea mai impresionantă a fost prezența plumbonacritului (Pb5(CO3)3O(OH)2), un compus chimic rar care este stabil doar într-un mediu alcalin. Acest detaliu sugerează că maestrul renascentist, Leonardo da Vinci, ar fi experimentat cu tehnici inovatoare în timpul creării acestei opere maestre. Se crede că Leonardo a încercat să creeze o vopsea groasă, adecvată pentru acoperirea panoului de lemn al „Mona Lisei”, tratând uleiul cu o cantitate mare de oxid de plumb II, PbO.
Deși manuscrisele lui Leonardo nu oferă informații clare despre utilizarea PbO, analiza fragmentelor din altă operă majoră a sa, „Cina cea de Taină”, confirmă faptul că PbO a făcut parte din paleta sa de culori. Mai mult, în această analiză s-au detectat și alte compuși rari, precum litharge (α-PbO), massicot (β-PbO) și shannonit (Pb2OCO3), acesta din urmă fiind identificat pentru prima dată într-o pictură istorică.
Această descoperire nu doar că adaugă o nouă dimensiune înțelegerii modului în care Leonardo da Vinci a lucrat, dar aruncă și o lumină nouă asupra tehnicilor și materialelor utilizate de artiștii renascentiști.
Sursa: ACS Publications