×

Marea Britanie anunță cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului din Ucraina

Marea Britanie anunță cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului din Ucraina

Luni, guvernul britanic va dezvălui cel mai amplu pachet de sancțiuni economice și financiare împotriva Rusiei, în contextul împlinirii a trei ani de la invazia rusă în Ucraina, a anunțat ministrul de externe, David Lammy. Măsurile, descrise drept “cele mai semnificative după primele zile ale războiului”, vizează reducerea capacității Moscovei de a-și susține mașinăria militară și diminuarea resurselor financiare care alimentează agresiunea din Ucraina.

„A venit momentul să strângem șurubul asupra Rusiei”

Într-un comunicat citat de Agence France-Presse (AFP), Lammy a declarat că „acesta este un moment decisiv în istoria Europei” și că Regatul Unit va continua să joace un rol central în sprijinirea Ucrainei.

“Mâine, intenționez să anunț cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din zilele de după începerea războiului, pentru a eroda mașinăria sa militară și a reduce veniturile care alimentează distrugerea din Ucraina,” a precizat șeful diplomației britanice.

De la începutul războiului, Londra a sancționat peste 1.900 de persoane și entități asociate Kremlinului, inclusiv oficiali guvernamentali, oligarhi, companii energetice și bănci. Măsurile includ înghețarea activelor și interdicții de călătorie, afectând sectoarele financiar, militar, aviatic și energetic ale Rusiei.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni

Anunțul Marii Britanii vine în paralel cu planurile Uniunii Europene de a introduce un nou set de sancțiuni împotriva Moscovei, care urmează să fie aprobat luni. Printre cele mai importante măsuri se numără interzicerea importurilor de aluminiu rusesc pe piața europeană, o lovitură directă pentru industria metalurgică a Rusiei.

De-a lungul celor trei ani de conflict, UE și partenerii săi occidentali au impus peste 13 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând industria petrolieră, sistemul bancar și comerțul cu tehnologii strategice. Cu toate acestea, impactul economic al sancțiunilor a fost limitat, Rusia reușind să își redirecționeze exporturile către piețe alternative, precum China și India.

Marea Britanie își întărește sprijinul militar pentru Ucraina

David Lammy a reafirmat angajamentul Regatului Unit de a sprijini Ucraina cu un ajutor militar de 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de euro) pe an. De asemenea, Londra nu exclude trimiterea unei forțe de menținere a păcii în cazul unei eventuale încetări a focului, subliniind că orice soluție diplomatică trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

“Lucrăm cu Statele Unite și partenerii europeni pentru a obține o pace durabilă și justă, fiind clar că nimic nu se poate întâmpla cu Ucraina fără Ucraina,” a spus Lammy.

Tensiuni între Europa și administrația Trump

Pe fundalul acestor anunțuri, premierul britanic Keir Starmer urmează să efectueze joi o vizită crucială la Washington, unde se va întâlni cu Donald Trump. Relațiile dintre liderii europeni și președintele american sunt tensionate, în special după ce Trump a acuzat Regatul Unit și Franța că „nu au făcut nimic” pentru a pune capăt războiului.

Președintele american și-a intensificat atacurile împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar recentele contacte între administrația Trump și Kremlin au alarmat liderii europeni, care se tem că Washingtonul ar putea încheia un acord de pace în condiții favorabile Moscovei, fără a asigura garanții de securitate pentru Ucraina.

Europa se pregătește pentru un posibil viraj strategic

Pe măsură ce incertitudinea privind angajamentul SUA față de Ucraina crește, țările europene sunt presate să își consolideze propriile capacități de apărare și să adopte o strategie comună în fața Rusiei. Liderii europeni sunt conștienți că, fără sprijinul total al Washingtonului, sancțiunile economice și sprijinul militar european vor deveni esențiale pentru menținerea presiunii asupra regimului Putin.

Pentru moment, mesajul transmis de Londra este clar: Marea Britanie nu va da înapoi și va continua să sprijine Ucraina, indiferent de schimbările politice din SUA.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura