România se confruntă cu cel mai puternic val de frig din această iarnă, iar apogeul temperaturilor extreme nu a fost încă atins, avertizează meteorologii. Duminică dimineața, termometrele au coborât până la -23°C în Întorsura Buzăului, iar în Capitală s-au înregistrat -17°C.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de aer polar va persista, iar temperaturile nocturne vor coborî până la -20°C în Muntenia și Transilvania.
Ger istoric: patru stații meteo au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii 65 de ani
ANM confirmă că în Călărași, Urziceni, Oltenița și Zimnicea s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi dintr-o dimineață de 23 februarie, din ultimele șase decenii.
Temperaturi extreme înregistrate duminică dimineață:
• -23°C Întorsura Buzăului
• -21°C Călărași
• -20°C Urziceni, Oltenița, Poiana Stampei
• -18°C Brașov, Zimnicea, Obârșia Lotrului
• -17°C București (Băneasa), Miercurea Ciuc, Fetești, Toplița
• -16°C Slobozia, Grivița, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe
• -15°C Alexandria, Videle, Ploiești, Călărași
Aceste temperaturi se apropie de recordurile istorice pentru luna februarie și indică un episod de ger sever care continuă să afecteze întreaga țară.
Nopțile geroase continuă: temperaturi sub -20°C în sud și în Transilvania
Meteorologul Mihai Huștiu de la ANM a explicat că vârful valului de aer polar nu a fost încă atins, iar România va mai avea cel puțin două zile de ger extrem.
“A fost cea mai rece dimineață a acestei ierni, cu -23°C la Întorsura Buzăului și -20°C în zone din sud, precum Oltenița. Capitala a înregistrat -17°C, dar temperaturile vor mai scădea în nopțile următoare. Ne așteptăm la valori de -20°C în București și în alte zone joase,” a precizat meteorologul.
Avertizarea cod galben de ger rămâne în vigoare până luni dimineață, însă temperaturile scăzute vor persista până joi, 29 februarie, mai ales în Muntenia, Transilvania și zonele depresionare.
Cum va evolua vremea în zilele următoare?
• Luni, 26 februarie – Ger puternic în prima parte a zilei, cu temperaturi sub -18°C în sud și în depresiuni. Pe timpul zilei, temperaturile încep să crească ușor.
• Marți, 27 februarie – Joi, 29 februarie – Începem să resimțim o ușoară încălzire, dar nopțile rămân geroase, mai ales în Transilvania și Muntenia. Temperaturile diurne vor rămâne cu 5-7°C sub media normală a perioadei.
• De vineri, 1 martie – Temperaturile vor crește semnificativ, în special în vestul țării, unde se vor înregistra valori de până la 13°C.
Vreme mai caldă în vestul țării
În timp ce sudul și estul României vor mai avea nopți geroase până joi, în vestul țării temperaturile vor începe să crească treptat.
“În Banat și Crișana, vom avea temperaturi care depășesc 10°C chiar de la începutul săptămânii,” a declarat Mihai Huștiu.
Cum ne afectează acest val de frig?
1. Risc ridicat de îngheț și polei – Autoritățile avertizează că drumurile vor fi periculoase dimineața din cauza înghețului.
2. Consumul de energie electrică și gaze, la cote maxime – Populația este sfătuită să folosească rațional resursele energetice pentru a evita suprasolicitarea rețelelor.
3. Impact asupra sănătății – Medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la frig, mai ales pentru persoanele vârstnice, copiii mici și cei cu afecțiuni cronice.
Prognoza pe termen lung: martie aduce temperaturi peste media perioadei
După această ultimă săptămână de iarnă autentică, meteorologii estimează că prima lună de primăvară va aduce temperaturi mai ridicate decât normalul.
“După 3 martie, vom observa o încălzire semnificativă. Următoarele trei săptămâni vor avea temperaturi peste media climatologică, ceea ce înseamnă că iarna se va retrage definitiv,” spun specialiștii ANM.
Chiar dacă frigul va mai persista câteva zile, primăvara este aproape, iar luna martie va aduce temperaturi mai blânde și vreme stabilă.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.