O delegație importantă a Congresului Statelor Unite va sosi săptămâna viitoare în România pentru o serie de discuții bilaterale, a anunțat vineri Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale. Potrivit acestuia, întâlnirile vor avea loc „la toate nivelurile semnificative decizionale din România”, iar delegația va fi compusă din membri ai ambelor partide americane – republicani și democrați.
„Voi confirma faptul că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Nu pot să vă dau detalii, evident că în momentul în care își vor face apariția sigur că vor fi o serie de discuții. Este foarte bine. Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni”, a declarat Diaconescu la Antena 3 CNN.
Fost ministru de externe și actual consilier prezidențial, Diaconescu a descris vizita ca pe un moment „foarte important” pentru relațiile strategice dintre cele două țări. El a subliniat că discuțiile vor viza, printre altele, strategia la Marea Neagră adoptată de Congresul american în 2024, printr-un vot bipartizan.
„Pe de o parte, elementele strategice care ne interesează, dar care îi interesează, atenție, și pe americani, adică aici sunt interese comune, vor fi discutate, dezbătute. (…) Din această perspectivă am reușit să depășim și absența acestor contacte”, a explicat oficialul român.
Diaconescu a recunoscut că au existat contacte la nivel instituțional și în trecut, dar că „au lipsit cele cu valoare de semnal”, respectiv cele care oferă garanții și clarificări în mod transparent, în special în contextul electoral tensionat din România.
„Chiar dacă poate discuțiile într-un cadru ceva mai elaborat nu se duc spre toate detaliile sensibile, este important să arăți opiniei publice faptul că există interes și există inclusiv disponibilitate de clarificare din punctul nostru de vedere în legătură cu alegerile. Stăm la dispoziție”, a precizat consilierul prezidențial.
Întrebat dacă autoritățile române sunt pregătite pentru un dialog cu congresmenii americani, Diaconescu a fost categoric: „Suntem pregătiți. Mai mult decât atât, noi vom da, dacă vor fi astfel de solicitări, răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai ales cu garanțiile în legătură cu ce se va întâmpla.”
Vizita vine într-un context politic tensionat, după ce Curtea Constituțională a României a anulat, în decembrie 2024, rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza unor rapoarte prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. În motivarea hotărârii, judecătorii CCR au invocat „vicii majore în procesul electoral” și au menționat riscul de ingerințe externe.
Într-o declarație din 18 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a susținut că actorul statal implicat în distorsionarea alegerilor a fost Federația Rusă. Reacțiile internaționale nu au întârziat: administrația Trump, revenită la putere în ianuarie 2025, a criticat deschis decizia CCR, iar vicepreședintele JD Vance a cerut clarificări oficiale din partea Guvernului României.
În acest climat, vizita delegației Congresului american reprezintă o oportunitate-cheie pentru România de a repara percepțiile externe și de a reafirma angajamentul său față de valorile democratice și apartenența euroatlantică.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.