A murit Pele

4e2baf71 1ef9 43ca 8f84 d10a346ba95b

Fostul fotbalist brazilian Edson Arantes do Nascimento Pele, în vârstă de 82 de ani, a murit joi, după ce se afla internat de la sfârșitul lunii noiembrie într-un spital din Sao Paulo, Brazilia. Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, „Regele” s-a stins după o luptă cu o boală necruțătoare.

La exact o lună după internarea într-un spital din Sao Paulo pentru schimbarea tratamentului pentru cancer, care nu mai funcționa, Pele a pierdut lupta cu boala incurabilă.

La scurt timp după internare, medicii au raportat o afecțiune respiratorie survenită în urma infectării cu Covid-19, pentru ca apoi, să încerce să trateze disfuncții la nivelul rinichilor și a inimii.

Unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului, Pele fusese diagnosticat cu cancer de colon în 2021.

Regele, așa cum era cunoscut, s-a născut la 23 octombrie 1940 în Tres Coracoes, Minas Gerais, Brazilia. De trei ori campion mondial cu reprezentativa Selacao (Suedia 1958, Chile 1962 și Mexic 1970), Pele va fi mereu amintit pentru golurile, titlurile și cariera sa impresionantă. 

Ziua de 19 noiembrie 1969 va rămâne una de referință pentru fotbalul mondial, Pele reușind să marcheze pentru Santos golul cu numărul 1.000 împotriva echipei Vasco da Gama.

Cariera lui Pele a început foarte devreme, debuntând la vârsta de 15 ani pentru Santos. La 7 septembrie 1956, împotriva echipei Cubatao, meci în care a și marcat un gol. 

La mai puțin de un an de la debut, Pele îmbrăca pentru prima dată tricoul naționalei Braziliei, într-un meci disputat contra Argentinei pe Maracana, la 7 iulie 1957, marcând de asemenea un gol, scrie Marca.

Debutul la Cupa Mondială a venit în 1958 în Suedia. Nu împlinise 18 ani, iar antrenorl Vicente Feola a avut încredere în el. Acolo începe legenda lui Pele, care devine cel mai tânăr jucător care ridică trofeul Campionatului Mondial. În finală, Brazilia s-a impus în fața gazdelor, scor 5-2, iar tânărul brazilian a marcat o dublă.

În anii care au urmat Pele a devenit şi mai bun. A înscris 127 de goluri în 1959, 110 în 1961 şi a dus-o pe Santos spre două triumfuri consecutive în Copa Libertadores, în 1962 şi 1963, succese cărora li s-au adăugat victorii în Cupa Intercontinentală, scrie News.ro.

La Cupa Mondială din 1962, din Chile, Pele era pregătit să impresioneze din nou planeta, însă s-a accidentat la al doilea meci, cu Cehoslovacia, şi nu a mai putut juca. De pe marginea terenului, el a văzut cum colegii săi au câştigat turneul. Aceeaşi soartă a avut-o în 1966, în Anglia. 

Edson Arantes do Nascimento a trebuit să aştepte până la Cupa Mondială din Mexic, din 1970, pentru a-i reaminti lumii talentele sale. La prima ediţie a CM transmisă de televiziuni color, Pele a strălucit, ajutat de colegii săi Jairzinho, Tostao, Rivelino, Gerson, Carlos Alberto. La CM-1970 Brazilia a jucat în aceeaşi grupă cu România, iar brazilienii s-au impus cu 3-2 în faţa tricolorilor. Printre marcatori s-a numărat şi Pele, care a înscris de două ori. 

Pele a fost cel care a marcat golul 100 al Braziliei la CM, în finala cu Italia, scor 4-1. A fost o lovitură cu capul. “A fost un sentiment special să înscriu cu capul. Tatăl meu a marcat cândva cinci goluri cu capul la un meci, un record pe care nu l-am putut doborî”, spunea Pele. Era al 12-lea său gol în 14 meciuri disputate la Cupa Mondială.

De-a lungul carierei, Pele a stabilit multe recorduri. Golul său numărul 1.000, din penalti, a fost înscris în faţa unui public în delir, în 1969, pe stadionul Maracana. A marcat cinci goluri într-un meci de şase ori şi a reuşit 92 de hat-trick-uri. La un meci cu Botafogo, în 1964, a marcat opt goluri. În total, Pele a înscris 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri. 

Pele a părăsit fotbalul brazilian în 1974, iar un an mai târziu a decis să joace pentru New York Cosmos, pentru a-i arăta publicului american “fotbalul lumii”. În 1977, s-a retras din activitatea de fotbalist.

După retragerea din activitatea de fotbalist, Pele şi-a folosit statutul de ambasador pentru a-şi promova ţara, pentru ONU şi UNICEF.