Cătălin Drulă susține criticile privind dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID

Getting your Trinity Audio player ready...

Cătălin Drulă, președintele Uniunii Salvați România (USR), și-a reiterat marți poziția critică față de dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID, catalogându-l drept „cel mai mare malpraxis judiciar” pe care l-a văzut de când a intrat în politică. Această afirmație vine în contextul în care Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, marți, încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) ca urmare a declarațiilor referitoare la acest dosar.

Drulă a criticat CSM, susținând că acesta își concentrează atenția asupra opoziției democratice din România, și a menționat cazurile procurorilor Marius Voineag, șeful DNA, și George Matei, procurorul de caz. El a pus sub semnul întrebării independența lui Voineag, sugerând că acesta a fost numit în funcție după ce l-a „spălat” pe premierul Nicolae Ciucă de acuzațiile de plagiat. În plus, Drulă a subliniat că orice act într-un stat de drept, inclusiv referatele procurorilor, trebuie să aibă o minimă aparență de legalitate, ceea ce, în opinia sa, nu se întâmplă în acest dosar.

Liderul USR a menționat că, deși dosarul invocă un prejudiciu de un miliard de euro, România a plătit până în prezent doar 500 de milioane de euro pentru vaccinuri. O mare parte din aceste doze au fost utilizate pentru vaccinarea a opt milioane de români, iar restul au fost revândute sau donate. Drulă a acuzat că acuzațiile se bazează pe o „minciună” a Partidului Social Democrat (PSD) referitoare la acest presupus prejudiciu.

CSM s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a independenței procurorilor DNA, în raport cu afirmațiile formulate de liderii USR cu privire la instrumentarea dosarului penal de către parchetul anticorupție. În urma analizei, Secția pentru procurori a constatat încălcarea independenței procurorilor DNA, considerând declarațiile liderilor USR drept „un atac politic” al procurorilor anticorupție.