Elena Lasconi (USR) își exprimă rezerve cu privire la sinceritatea consultărilor cu Executivul

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele USR, Elena Lasconi, a exprimat rezerve cu privire la sinceritatea consultărilor organizate de premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu reprezentanții Executivului. Lasconi a declarat că apreciază invitația la dialog, subliniind că dialogul este esențial pentru democrație, dar a rămas sceptică privind intențiile reale ale premierului.

„Apreciem că am fost chemați la dialog. Din punctul de vedere al USR-ului, dialogul este baza democrației, la fel cum ar trebui să fie și respectarea legii. Această discuție nu și-ar fi avut rostul dacă se înțelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democrația. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă dl Ciolacu a fost sincer”, a afirmat Lasconi.

Ea a subliniat că USR a fost ferm în poziția sa privind respectarea legii și organizarea alegerilor la termen, exprimându-și indignarea față de creșterile recente ale prețurilor la carburant și alte bunuri esențiale. „Mi se pare incredibil că de astăzi se scumpesc iarăși toate și crește și prețul la motorină și benzină. Oamenii sunt îngrijorați că veniturile lor au fost grav afectate în ultimii doi ani. România are nevoie de un președinte care să fie alături de români și de un premier care să ia decizii în interesul lor și nu de a sta la televiziuni și în dezbateri”, a adăugat ea.

Lasconi a criticat concentrarea discuțiilor publice pe data alegerilor în detrimentul problemelor economice reale ale cetățenilor. „Noi stăm aici, în declarații, și vorbim despre o dată a alegerilor. Se concentrează toată comunicarea pe data alegerilor când problemele oamenilor sunt foarte mari și grave”, a completat ea.

Întrebată dacă consultările premierului reprezintă un exercițiu de imagine, Lasconi a răspuns că ar putea fi, dar a cerut câteva zile pentru a evalua sinceritatea intențiilor. „Poate fi, dar aș vrea să lăsăm câteva zile să vedem dacă într-adevăr intenția a fost sinceră sau doar o mimare”, a spus Lasconi.

În timpul discuției, Lasconi a dat exemplul alegerilor din SUA, subliniind necesitatea respectării legislației și a democrației. „Anul acesta o să fie alegeri prezidențiale în SUA, de o sută de ani, în a doua zi de marți din noiembrie au loc alegeri prezidențiale în SUA, noi nu suntem în stare să respectăm legea. Haideți să respectăm legislația și democrația, nu să schimbăm legea după cum ne taie capul”, a explicat ea.

Referitor la decizia privind data alegerilor, președintele USR a menționat că va face presiuni pentru a se hotărî cât mai curând, ideal în această săptămână. „A spus că după ce va avea dialog cu toate partidele pe care le-a invitat la Guvern s-ar putea să avem încă o întâlnire în care să tragem concluziile. Iarăși povestim despre data alegerilor și prețul la motorină a crescut cu 40 de bani și toate se scumpesc”, a concluzionat Lasconi.