Filmului „Arsenie. Viața de Apoi” anulată la Arad din cauza amenințărilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Miercuri seară, la Cinema Arta din Arad, era programată proiecția filmului „Arsenie. Viața de Apoi,” un documentar controversat realizat de regizorul Alexandru Solomon. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza unor amenințări primite de organizatori și autorități.

Regizorul filmului, Alexandru Solomon, a relatat pe pagina sa de socializare situația tensionată în care s-a aflat evenimentul planificat de mult timp. Asociația Citizenit, care organizează proiecția, a fost informată cu doar 48 de ore înainte că proiecția nu poate avea loc din cauza unor mesaje amenințătoare primite de la persoane necunoscute.

În încercarea de a asigura proiecția, organizatorii au reușit să mute evenimentul la Biblioteca Județeană Arad. Cu toate acestea, și acolo proiecția a fost anulată în cele din urmă. Regizorul Alexandru Solomon a încercat să afle motivele acestei decizii și de ce autoritățile nu au cerut protecție din partea jandarmeriei, în condițiile în care amenințările vizau un eveniment organizat într-o instituție subordonată primăriei.

Pe rețelele de socializare, regizorul Solomon a făcut publică una dintre amenințări, care suna astfel: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”

Asociația Citizenit a anunțat că, în ciuda acestor dificultăți, proiecția documentarului „Arsenie. Viața de Apoi” va avea loc în aceeași seară, pe Terasa Flex din Arad, cu participarea regizorului. Această decizie a fost luată pentru a oferi locuitorilor orașului Arad șansa de a-și forma propriile opinii cu privire la film și subiectul său controversat.

Filmul „Arsenie. Viața de Apoi” explorează cultul din jurul călugărului Arsenie Boca, generând o dezbatere intensă în societatea românească. Documentarul nu este despre viața lui Arsenie Boca, ci despre modul în care societatea românească se reflectă în figura acestui călugăr și cum construcția în jurul sa devine subiectul unor teorii conspiraționiste și manipulări. Filmul încearcă să descifreze percepțiile diferite ale oamenilor cu privire la acest personaj istoric și cultul care l-a înconjurat.