Fostul director SRI, Eduard Hellvig îl ironizează pe Ciolacu

Getting your Trinity Audio player ready...

Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații, a lansat o critică voalată la adresa premierului Marcel Ciolacu prin intermediul unei postări pe o platformă de socializare. Ironizând conceptul de „România ordonată” promovat de Ciolacu, Hellvig a comparat țara cu „niște covrigi fără o sârmă unificatoare”, sugerând că ordinea fără coordonare este ineficientă și poate duce la haos.

În postarea sa, Hellvig a folosit o metaforă matematică pentru a sublinia importanța coordonării în conducerea țării: „România ordonată, înălțându-se ca o rachetă la căpătâiul unei abscise plate și cuminți, uitate probabil din prea mult avânt. Problema politică este că fără abscisă (zisă și coordonată), nu se prea poate.”

Această declarație vine în contextul în care premierul Ciolacu a vorbit despre necesitatea unei „Românii ordonate” în care „să știe fiecare ce are de făcut”, o declarație care a fost interpretată ca o ironie la adresa proiectului „România educată” al președintelui Klaus Iohannis.

Hellvig, care a demisionat din funcția de șef al SRI la începutul lunii iulie, este menționat ca un posibil candidat pentru funcția de comisar european, în timp ce premierul Ciolacu ar putea să-l susțină pe președintele Iohannis pentru funcția de Înalt Comisar de Politică Externă al UE.