Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru

Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru

Istoria internaționalismului a fost uitată rapid odată cu prăbușirea regimurilor comuniste în Europa de Est. A revenit însă în atenția publică, fascinând o nouă generație care re-evaluează trecutul în contextul conflictelor generate de popoare și culturi în mișcare datorită globalizării. Festivalul prezintă o serie de filme originale și inovative care abordează idei precum cele de revoluție, eliberare națională și solidaritate între Europa de Est și Sudul Global, așa-zisa lume a treia.

Prezentăm publicului din România povești despre identitate și înstrăinare, migrație și radicalism din Cuba, Angola, Kârgâzstan, Mauritania și fosta Iugoslavie. O parte din regizorii selectați au fost ei înșiși actori ai circulației internaționaliste în perioada comunistă – bărbați și femei din Sudul Global care și-au valorificat talentul la universități socialiste. Ei propun viziuni asupra lumilor comuniste care invalidează reprezentările în alb și negru ale Războiului Rece. Festivalului pune în lumină dilemele și sensul internaționalismului și solidarității în trecut și prezent.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului „Globalizarea Socialismului: Conexiuni între Europa de Est și ‚Lumea a Treia’”, o inițiativă de cercetare implementată de universitățile College London, Exeter, Oxford, Leipzig, Columbia, Belgrad și Academia Ungară de Științe și finanțat de Arts and Humanities Research Council (Marea Britanie). Curatorul festivalului este prof. Kristin Roth-Ey (University College London).

Partenerii festivalului sunt: Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, British Council, Institutul Francez, La Cinémathèque Afrique, Centrul Rus de Știință și Cultură, Ambasada Cubei în România, Asociația „Respiro”-Human Rights Research Center și Asociația ArtViva.

Filmele vor fi subtitrate în limbile română și engleză sau franceză.

Fiecare film va fi prezentat în prealabil de un invitat special.

Toate filmele vor fi proiectate la Cinema Union, Str. Ion Câmpineanu, nr. 21. Pentru bilete: kompostor.ro sau casele de bilete ale cinematografelor Union și Eforie.

Luni, 24 iunie

18.30

Învățătorul (El Brigadista) – Cuba, 1978 (111 minute, subtitrări română și engleză, film artistic)

Regizor: Octavio Cortázar.

Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (1978), nominalizat la Ursul de Aur pentru regie (1978).

Filmul prezintă campania de alfabetizare în perioada timpurie a revoluției cubaneze (1961) pentru a explora misiunea civilizatoarea socialistă în regiunile rurale. Conflictul dintre trecut și prezent deține un loc central împreună cu impactul noului regim asupra identităților sociale și de gen ale personajelor principale. Regizorul, Octavio Cortázar, a studiat la Academia de Arte Performative (FAMU) din Praga.

Prezentare film (în engleză 10 minute) Vladimir Smith Mesa (University College London-UCL).

20.40

Primul invățător (Pervyy uchitel) – Rusia, 1965 (102 minute, subtitrări română și engleză, film artistic).

Regizor: Andrey Konchalovsky

Premiul pentru cel mai bun regizor la Jussi Awards (Finlanda, 1973); nominalizare pentru Leul de Aur și Cupa Volpi (cea mai bună actriță) la Festivalul de la Veneția (1966).

Primul film al regizorului rus Andrey Konchalovsky este ecranizarea unui roman de Chingiz Aitmatov, de asemenea autor al scenariului. Filmul prezintă campania de alfabetizare in Kârgâzstan, axându-se asupra antagonismului între generații și asupra indentităților (religioase, de gen, politice etc.) aflate în conflict în această regiune pe fondul ofensivei cultural-politice a regimului sovietic.

Prezentare film (în engleză – 10 minute) Kristin Roth-Ey (UCL).

Marți 25 iunie

20.00

Paznicul frontierei (Varuh meje) – Slovenia-Germania, 2002 (100 minute, subtitrări română și engleză, film artistic).

Regizoare: Maja Weiss

Premiul Manfred Salzgeber la Festivalul Internațional de Film de la Berlin; cea mai bună actriță și cel mai bun regizor la Festivalul de Film Sloven; regizorul nominalizat la categoria „European Discovery” în cadrul European Film Awards (2002).

Povestea călătoriei a trei studente pe râul Kolpa care separă Slovenia de Croația și conflictul dintre valorile lor determinate de viziuni alternative asupra tradiției și societății (de exemplu, identitatea gay) și conservatorismul unui politician local naționalist. Filmul pune accentul pe fluiditatea identităților și noile frontierele, fizice și simbolice, ale post-comunismului – situația migranților chinezi în Europa de Est este o temă importantă.

Prezentare film (în engleză – 10 minute) Catherine Baker (Universitatea din Hull).

Miercuri, 26 iunie

20.00

Octombrie (Octobre) – 1992, Mauritania (38 minute, alb-negru, subtitrări în română și franceză, film artistic).

Regizor: Abderrahmane Sissako

Nominalizare la categoria „Un certain regard” la Festivalul de la Cannes (1993); cel mai bun film de scurt-metraj la Festivalul Internațional de Film de la Amiens (1994).

Al doilea film de scurt-metraj al regizorului Abderrahmane Sissako (cunoscut pentru filme importante precum Bamako sau Timbuktu) prezintă povestea de dragoste a lui Idrissa (student african la Moscova) și a Irei (o tânără din Rusia). Drama celor doi scoate în evidență problemele contidiene rezultate în urma solidarităților revoluționare și umane dintre Uniunea Sovietică și țările africane. Abderrahmane Sissako a studiat la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova (VGIK) între 1983 si 1989.

20.55

Rostov-Luanda – 1997, Mauritania (60 minute, subtirări în română și franceză, documentar).

Regizor: Abderrahmane Sissako

Mențiune specială la Festivalul de Film Francofon de la Namur (Belgia), 1998.

Regizorul Abderrahmane Sissako împreună cu un fost combatant al războiului de eliberare națională din Angola, pe care îl întâlnește inițial în 1980 la Rostov-pe-Don, pornesc, șaisprezece ani mai tîrziu, în căutarea unui prieten din perioada studenției în Uniunea Sovietică, traversând Angola și Benin. Filmul analizează speranțele revoluționare și deziluziile perioadei de după obținerea independenței în Africa, dar și destinele individuale ale celor prinși în tumultul istoriei.

Ambele filme vor fi prezentate (în engleză – 15 mins) de Kristin Roth-Ey (UCL).

Joi, 27 iunie

19.00

Monangambé – 1969, Algeria-Angola (18 minute, subtitrări română și engleză, alb-negru, scurt-metraj).

Regizoare: Sarah Maldoror

Prezentat la Festivalul de la Cannes (1971).

Titlul filmului surprinde strigătul de teroare al angolezilor generat de apariția negustorilor de sclavi. Cuvântul va deveni semnalul de luptă al Mișcării Populare de Eliberarea a Angolei care a luptat împotriva guvernării coloniale portugheze. Scurt-metrajul redă experiența cotidiană a luptei anti-coloniale. Este primul film al regizoarei Sarah Maldoror care a studiat la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova (VGIK) și este considerată unul dintre fondatorii cinematografiei africane.

Prezentare film (în engleză – 5 mins) Iolanda Vasile (Universitatea din Coimbra).

19.40

Cuba, o odisee africană (Cuba, an African Odyssey) – 2007, Franța-Marea Britanie (118 minute, subitrări romană și engleză, documentar).

Regizoare: Jihan El Tahri

Premii la Vues d’Afrique de Montréal și FESPACO(2007); Sunny Side of the Docs, Marsilia(2006).

Documentarul, realizat de Arte și BBC Films, prezintă provestea sprijinului militar cubanez pentru mișcările de eliberare națională din Africa începând cu anii șaizeci până la sfârșitul Războiului Rece. Filmul arată rolul central jucat de Cuba în decolonizarea Africii și în conflicte precum cele din Angola sau Etiopia, insistând asupra fuziunii între comunism, anti-imperialism și naționalism.

Prezentare film (în engleză – 10 mins) Kristin Roth-Ey (UCL).