Partidele politice își împart funcțiile în instituțiile publice

Getting your Trinity Audio player ready...

Marți, într-un plen comun, va avea loc prima rundă de numiri în funcții din instituții-cheie ale României. Printre acestea se numără poziții din conducerea Curții de Conturi și a Agenției Naționale pentru Reglmentare în Comunicații (ANCOM). Formațiunile Puterii, inclusiv UDMR, vor decide în zilele următoare cine va ocupa funcțiile de conducere în aceste instituții.

La ANCOM, una dintre funcții va fi decisă de UDMR, iar cealaltă va fi ocupată de un om agreat de Coaliție. La Curtea de Conturi, funcțiile de vicepreședinte vor fi împărțite între PNL și PSD. De asemenea, vor fi disponibile și câteva funcții de consilier al Curții de Conturi, cu mandate pe 9 ani.

În săptămânile următoare, va avea loc un alt plen comun pentru validarea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, unde PSD este favorit să desemneze noul șef, cu Liviu Voinea ca principal candidat. PNL, pe de altă parte, intenționează să numească un nou șef la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor de Stat și dorește să îl propună pe Dan Vlaicu ca secretar general al Autorității Electorale Permanente.

Aceste numiri vin în contextul unei reorganizări la nivelul instituțiilor-cheie, cu partidele politice încercând să își asigure influența în aceste structuri.