Prada se alătură NASA pentru a proiecta noul costum lunar

Getting your Trinity Audio player ready...

NASA se pregătește să aducă un plus de stil în spațiu, colaborând cu casa de modă de lux Prada pentru a proiecta costumele spațiale pentru misiunea lunară din 2025. Casa de modă italiană va lucra alături de compania privată Axiom Space pentru a dezvolta aceste costume.

Axiom Space a menționat într-un comunicat de presă că Prada va aduce expertiza sa în materiale și producție pentru acest proiect. Un astronaut a declarat pentru BBC că are încredere în capacitatea Prada de a face față provocării, având în vedere vasta lor experiență în design. Această experiență a fost acumulată nu doar pe podiumurile de modă din Milano, ci și prin implicarea Prada în competiția de navigație America’s Cup.

Profesorul Jeffrey Hoffman, care a participat la cinci misiuni NASA și a efectuat patru plimbări spațiale, a menționat: „Prada are o experiență considerabilă cu diferite tipuri de țesături compozite și ar putea aduce contribuții tehnice reale la straturile exterioare ale noului costum spațial.” Cu toate acestea, el a subliniat că nu ar trebui să ne așteptăm să vedem astronauți în costume spațiale cu modele extravagante. Principalul obiectiv este menținerea unui mediu termic adecvat.

Un costum spațial este comparabil cu o navă spațială în miniatură, având rolul de a oferi presiune, oxigen și de a menține o temperatură rezonabilă pentru astronaut. Axiom a dezvăluit anterior un costum spațial care va fi purtat în cadrul misiunii Artemis 3. Acest costum cântărește 55 kg și este adaptat în mod special pentru femei.

Într-un comunicat de presă, Artemis și Prada au menționat că vor folosi „tehnologii și design inovatoare” pentru a permite „o explorare mai extinsă a suprafeței lunare decât oricând înainte”. Misiunea Artemis 3, care va include designurile Prada, va urma misiunii Artemis 2, programată să aibă loc la sfârșitul anului viitor sau la începutul anului 2025. Artemis 2 va avea primul astronaut de sex feminin și primul astronaut de culoare asignat unei misiuni lunare – Christina Kock și Victor Glover.

Sursa: BBC