Românii care contribuie la devierea unui asteroid

România va juca un rol esențial în misiunea HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA), parte a unui efort internațional de deviere a unui asteroid, realizat în colaborare cu NASA (misiunea DART). Este vorba de devierea experimentală a traseului unui asteroid dintr-un sistem binar de asteroizi din apropierea Pământului cunoscut sub numele de Didymos. Unul dintre corpurile cerești are diametrul de 780 de metri, este orbitat de o lună cu diametrul de 160m, denumită oficial „Dimorphos”.

HotNews.ro a stat de vorbă cu Iulian-Emil Juhasz de la GMV Innovating Solutions — Romania care va realiza componenta de navigație bazată pe procesare de imagini din sistemul de ghidare, navigație și control (GNC) și FDIR (Fault Detection, Isolation and Recovery) și cu Anca Nemuc de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000 care va fi implicat în realizarea altimetrului.
  • Anca Nemuc (INOE), despre colaborarea cu ESA: Cel mai greu este să te faci cunoscut și expertiza ta să devină apreciată. Apoi, începi să fii căutat.
  • Iulian-Emil Juhasz, GMV: Sistemul nostru este responsabil de tot ce înseamnă ghidajul satelitului. Ce este special în cazul acestui sistem, și o premieră la nivel mondial, este faptul că, dată fiind distanța la care se întâmplă lucrurile, satelitul va trebui să aibă un grad de autonomie foarte ridicat.
  • Iulian-Emil Juhasz, GMV: E foarte probabil ca, în cazul unui succes al misiunii, imaginile care vor fi difuzate de ESA, NASA, canalele de știri, să fie procesate și puse cap la cap de unitatea despre care vorbim, făcută în România, în București, în laboratoarele noastre.
 
Întreaga misiune este împărțită în două etape:

1.NASA și misiunea DART. În iulie 2021 o rachetă Falcon 9 a SpaceX urmează să lanseze o sondă de 500 de kilograme, echipată cu o cameră, în direcția asteroidului Didymos, cel mai mic corp din perechea de asteroizi, pe care trebuie să-l lovească și să-i modifice cursul actual, care riscă să se apropie de Pământ în 2123.

2. Misiunea HERA a Agenției Spațiale Europene este programată câțiva ani mai târziu pentru a determina dacă acest impact a schimbat într-adevăr cursul asteroidului. Misiunea HERA va trebui să acopere măsurarea şi analizarea datelor impactului, pentru a stabili cert în ce fel şi cum a fost modificată traiectoria corpului ceresc. Hera va lansa, pentru prima dată în spațiul cosmic îndepărtat, sateliți europeni CubeSats — mini-sateliți, construiți din module de 10cm. Aceștia vor studia asteroizii îndeaproape și vor folosi pentru prima dată o sondă radar pentru a investiga interiorul unui asteroid, instrumentul fiind o versiune îmbunătățită a sistemului radar care a fost folosit de ESA în misiunea Rosetta, ce a studiat o cometă.

„Prin expediția spre un sistem binar de asteroizi, precum și devierea experimentală a traseului unuia dintre aceștia și observarea atentă a rezultatului, explorarea spațială atinge un nou jalon în istoria omenirii”, spune Mario Piso, Președintele ROSA.

Din România vor participa la misiune patru companii și un institut de cercetare

 
GMV Innovating Solutions — Romania va realiza componenta de navigație bazată pe procesare de imagini din sistemul de ghidare, navigație și control (GNC) și FDIR (Fault Detection, Isolation and Recovery), destinat detectării, izolării și reparării erorilor. În plus, GMV este responsabilă de dezvoltarea și producția echipamentului de zbor destinat procesării de imagine — unitatea de procesare de imagini.
 

Iulian-Emil Juhasz, GMV: Sistemul nostru este responsabil de tot ce înseamnă ghidajul satelitului. Ce este special în cazul acestui sistem, și o premieră la nivel mondial, este faptul că, dată fiind distanța la care se întâmplă lucrurile, satelitul va trebui să aibă un grad de autonomie foarte ridicat