USR propune eliminarea limitelor la plățile în numerar, în contextul restricțiilor impuse de PSD și PNL

Getting your Trinity Audio player ready...

Parlamentarii Uniunii Salvați România (USR) au inițiat un proiect de lege care vizează eliminarea tuturor plafoanelor la plățile în numerar pe teritoriul României. Această mișcare vine ca o critică la adresa limitărilor impuse de coaliția PSD și PNL, care, potrivit USR, adaugă costuri suplimentare și complică tranzacțiile financiare ale cetățenilor și antreprenorilor.

Deputata USR Cristina Prună a explicat că limitarea plăților cash impune drumuri inutile și costuri suplimentare pentru plăți, iar pentru antreprenori, comisioanele bancare vor crește cu 1-2% la depunerea banilor în bancă. Prună a subliniat că aceste restricții nu contribuie la combaterea evaziunii fiscale, ci mai degrabă controlează finanțele românilor.

Proiectul USR argumentează că România se numără printre puținele țări din Europa care impun limite la plățile în numerar sub pragul de 3.000 de euro și este una dintre cele 15 țări din lume care au astfel de restricții. Deputatul USR Claudiu Năsui a comparat aceste limitări cu practicile din China comunistă, unde banii sunt folosiți ca mijloc de control al populației.

USR susține că plățile în numerar ar trebui să fie legale și neîngrădite, așa cum se întâmplă în multe alte țări europene, și că statul nu ar trebui să oblige cetățenii să folosească exclusiv cardul sau numerarul, ci să le permită să aleagă metoda de plată preferată.

În contextul acestor propuneri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor privind limitarea cash-ului, menținând toate limitele actuale, cu excepția plafonului de casă, care va fi de 50.000 de lei, și a avansului spre decontare, care va fi de 1.000 de lei pe zi. Premierul a transmis și un avertisment către cei care se sustrag de la plata taxelor, promițând măsuri stricte împotriva evaziunii fiscale.

Proiectul depus de USR are ca scop oferirea mai multor opțiuni pentru gestionarea banilor și asigurarea accesului la economie pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu acces limitat la serviciile bancare sau digitale.