VIDEO | Cum arată primele rachete Patriot care vor intra oficial în dotarea Armatei Române

Forțele Aeriene Române au publicat, în premieră, imagini cu noul sistem de rachete sol-aer Patriot care urmează a intra astăzi, oficial, în dotarea Armatei Române, în cadrul unei ceremonii de recepție care va avea loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, județul Constanța.

Acest prim sistem de rachete Patriot (dintr-un total de șapte)  va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române și va fi operaționalizat în cursul anului 2021, după finalizarea programului de instruire.

„Acesta va fi primul dintre cele patru sisteme care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, în prima etapă de înzestrare. În cea de a doua etapă sunt prevăzute trei sisteme pentru dotarea pentru Forțelor Terestre, care urmează să fie livrate în perioada 2024-2026”, se arată într-un comunicat MApN.

Un „sistem” de rachete Patriot conține, pe lângă radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conține 4 sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.

Conform MApN, achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

România a primit cea mai nouă configurație Patriot, folosită în prezent și de armata SUA. Costul de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.