5,3 milioane de Euro a cheltuit primarul Daniel Băluță (PSD) pentru „Porta Eroilor”

Getting your Trinity Audio player ready...

Primăria Sectorului 4 a făcut public costul impresionant al structurii metalice denumite „Poarta Eroilor”, situată la stația de tramvai de la Eroii Revoluției. Conform unui răspuns oficial la întrebarea HotNews.ro, structura a costat 5,3 milioane de euro, fiind parte a unui proiect mai amplu de transformare urbană în valoare totală de 25,2 milioane de euro.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat că „Poarta Eroilor” este inspirată din lucrările renumitului arhitect Santiago Calatrava, cunoscut pentru operele sale care aduc un omagiu zborului. Structura metalică, vopsită în alb și având aspectul unor aripi uriașe, acoperă linia de tramvai și delimitează stația de tramvai, un rol predominant decorativ. Primarul a subliniat că această construcție a fost naturalizată și avizată în comisiile de cultură pentru a se integra armonios cu monumentele istorice din zonă, inclusiv Cimitirul Eroilor.

Primăria Sectorului 4 a alocat 25,2 milioane de euro pentru „transformarea urbană a zonei de la Eroii Revoluției”, proiect ce a inclus:

  • Înlocuirea rețelelor de utilități
  • Montarea de noi stâlpi și linii de contact pentru tramvaie
  • Finalizarea pasajului pietonal subteran
  • Resistematizarea circulației auto
  • Modernizarea și reabilitarea carosabilului și trotuarelor adiacente
  • Amenajarea peisagistică a spațiilor publice

Proiectul a vizat și reamenajarea peisagistică, incluzând refacerea și înființarea de noi spații verzi, gazonarea liniei de tramvai și plantarea unui gard viu de iederă și caprifoi pe gardul cimitirului Bellu.

Implementarea acestui proiect a generat nemulțumiri în rândul cetățenilor din zonă, în special din cauza desființării stațiilor de tramvai și a trecerilor de pietoni pe șoseaua Viilor, fără a oferi alternative adecvate. Grupul de Inițiativă Civică Eroii Revoluției a organizat un protest pe 20 mai, exprimându-și dezacordul față de mutarea pietonilor în subteran, măsură problematică pentru persoanele cu mobilitate redusă.

„Nu faceți experimente pe noi, bătrânii!”, „Băluță, nu e stația ta, să o scoți ca pe o măsea!”, „Orașul este al cetățenilor, nu al mașinilor”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise de protestatari.

Pasajul pietonal de la Piața Eroii Revoluției, început de Primăria Capitalei în 2007 și abandonat ulterior, a fost transferat Primăriei Sectorului 4 la sfârșitul anului 2021 pentru finalizare. Lucrările, începute în aprilie 2022 și executate de Asocierea Construcții Erbașu SA, Somet SA și Nemar Construct SRL, au inclus dezvoltarea unui nod intermodal modern pentru transportul public.

Pasajul pietonal, cu lungimea de 40 de metri și lățimea de 4,5 metri, va avea trei căi de acces, trei escalatoare și trei lifturi pentru persoanele cu dizabilități, facilitând corespondența cu stația de metrou și stațiile STB.