A decedat Michael Collins, astronaut al misiunii Apollo 11

Astronautul american Michael Collins, membru al Apollo 11, prima misiune cu echipaj pe Lună, a murit miercuri de cancer la vârsta de 90 de ani, a declarat familia sa într-un comunicat, potrivit AFP.

Pilot al modulului de comandă, el rămăsese pe orbită în timp ce colegii de misiune Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au mers pe Lună.

Michael Collins (n. 31 octombrie 1930– d. 28 aprilie 2021) a fost astronaut, pilot de teste și general maior al Air Force Reserve Command din SUA. S-a născut la Roma. A fost selectat ca parte a celui de-al treilea grup de 14 astronauți, a zburat de două ori în spațiu, odată în cadrul programului Gemini 10 și a doua oară cu programul Apollo 11.
 
Momentul istoric care a rămăs în memoria colectivă ca un punct de referință al umanității poate fi sintetizat cel mai bine prin celebra imagine a astronautului Neil Armstrong, cel care a coborât primul rostind cuvintele “E un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Aparatul de zbor decola pe 16 iulie 1969, de la Kennedy Space Center din Florida, cu un echipaj compus din trei persoane. Doi dintre aceștia au fost primii oameni care au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului.

Misiunea Apollo 11 a fost lansată la 8.32 dimineața. La București era ora 15.32. La bord se aflau Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins.
 
Armstrong, în vârstă de 38 de ani în acel moment, era comandantul misiunii. Collins era pilotul modulului principal, iar Edwin “Buzz” Aldrin era pregătit să piloteze modulul care urma să ajungă pe lună.

Cei trei au călătorit timp de trei zile pentu a intra pe orbita lunară. Au străbătut 240.000 de mile (aproximativ 386.242 km) în 76 de ore pentru a intra pe orbita satelitului natural pe 19 iulie. A doua zi, la 13.46, modulul lunar Eagle, condus de Armstrong și Aldrin, s-a desprins de modulul de comandă, în care a rămas Collins.

Pe 20 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care pășeau pe lună. Armstrong a coborât primul rostind celebrele cuvinte “E un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.