A încetat din viață criticul muzical Luminiţa Constantinescu

A încetat din viață criticul muzical Luminiţa Constantinescu, binecunoscuta realizatoare de emisiuni muzicale de televiziune și radio, în special a celor dedicate operei, atât la Televiziunea Română cât şi la Radio România.

Născută în 24 februarie 1949, Luminiţa Constantinescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în anul 1972, devenind redactor la secţia „Operă, operetă” din Radiodifuziunea Română. Aşa au luat naştere primele cicluri de emisiuni muzicale în care a adus în prim plan cele mai reprezentative figuri de solişti lirici.

Sfătuită de Iosif Sava, în anul 1979, Luminiţa Constantinescu s-a transferat la Televiziune, tot la secţia de operă, unde a putut fi urmărită până la încetarea activității. De-a lungul celor peste treizeci de ani de carieră, o mare realizare a Luminiţei Constantinescu a constituit-o lansarea tinerelor voci de operă, pe care le-a identificat şi le-a promovat în ciclul de concerte transmise de televiziune „Vă place opera?”. Dintre numeroasele producţii realizate de Luminița Constantinescu amintim concertele cu public desfăşurate pe scena Radioului, documentarele şi ciclurile radiofonice „Biografii muzicale”, „Zig-Zag muzical”, „Al treilea gong”, „Seară de operă”, dar şi portretele TV dedicate artiştilor de operă precum Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea sau Ludovic Spiess. A fost producător al emisiunilor „Placido Domingo în România”, „Cele trei soprane”, „Tenorul secolului la București – Luciano Pavarotti”. De asemenea, filmele de operă „Cenușăreasa” de Gioachino Rossini și „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo poartă semnătura reputatului om de televiziune.

Colaboratoare apropiată şi constantă a postului Radio România Muzical, Luminiţa Constantinescu a realizat, pe frecvenţele noastre, emisiunea-concurs „Alo, îmi place opera!”, între 1998 și 2012, precum și „Diminețile dvs. muzicale”, în anii 2005-2006.

Dumnezeu să o odinească în pace!