A murit chitaristul Larry Coryell, figura importantă a jazz-ului american

Publicistul de jazz Jim Eigo a declarat revistei Billboard că Larry Coryell, care avea 73 de ani, a murit în timp ce dormea de cauza naturale a doua zi după ce susținuse vineri și sâmbăta trecută două concerte la sala Iridium din New York.

Pionier al jazz-rock-ului și cunoscut drept "Godfather of Fusion", Coryell s-a născut la Galveston, în statul Texas, și s-a mutat la Seattle (Washington) în 1965, unde și-a definitivat pregătirea muzicală și și-a desfășurat cariera de artist.

Deși nu a atins faima contemporanilor săi în anii 60 și 70 el a colaborat cu figuri de renume ale jazz-ului ca Miles Davis, Chet Baker, Alphonse Mouzon și Gary Burton. Coryell a intrat în 1966 în 'The Free Spirits', prima bandă de jazz-rock pe care a părăsit-o un an mai târziu.

În 1973 el a înființat trupa The Eleventh House, pioneră a "jazzului-fusion". Coryell pregătea în prezent un turneu pentru vara aceasta cu o versiune renovată a trupei 'The Eleventh House'.

Croncile de istorie muzicală din SUA evidențiază mai ales albumul său 'Spaces', din 1969, care a pus bazele mișcării de fuziune a jazzului. Producția sa cea mai recentă 'Barefoot Man: Sanpaku', a fost lansată la 14 octombrie 2016.