A murit legendarul Joao Gilberto, autorul hitului „The Girl from Ipanema”

Legendarul muzician brazilian Joao Gilberto, autorul hitului „The Girl from Ipanema/ Garota De Ipanema „, un pionier al stilului bossa nova, a murit la vârsta de 88 de ani, sâmbătă, a anunţat cântăreţul Joao Marcelo, fiul acestuia, potrivit BBC.

iul lui Joao Gilberto nu a precizat care au fost cauzele decesului acestui simbol al muzicii braziliene, care trăia singur şi în sărăcie la Rio de Janeiro.

„Tatăl meu a murit. Lupta sa a fost una nobilă, a încercat să îşi păstreze demnitatea, în timp ce îşi pierdea autonomia”, a scris muzicianul Joao Gilberto pe contul său de pe reţeaua de socializare online Facebook.

Chitarist şi interpret vocal, Joao Gilberto a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Printre hiturile sale se numără „Desafinado”, „Garota de Ipanema”, „Chega de saudade”, „Rosa Morena”, „Corcovado”, „Aquarela do Brasil”.

Născut pe 10 iunie 1931, la Juazeiro, în statul Bahia, Joao Gilberto Prado Pereira de Oliveira a primit prima sa chitară la 14 ani, iar, patru ani mai târziu, s-a mutat la Rio.

Într-un apartament din Copacabana, noul val, „bossa nova”, format din poeţi şi muzicieni, se adunau la Nara Leao, o tânără cântăreaţă în vârstă de 14 ani. Printre aceştia se numărau Vinicius de Moraes, Newton Mendonça, Carlos Jobim şi Joao Gilberto. Primii doi compuneau, al treilea scria, iar Gilberto cânta şuşotind, „ultima etapă înaintea tăcerii”, după cum au spus ulterior criticii muzicali.

A inventat „la batida”, un ritm senzual, şi a impus „canto falado”, cântecul vorbit. În 1958, a înregistrat „Chega de saudade” şi „Desafinado”, manifest al noului val.

De-a lungul carierei a lansat peste 30 de albume.

Joao Gilberto a devenit celebru şi pentru perfecţionismul adus la nivel de obsesie nevrotică, excentricitatea sa şi fobia socială – a trăit foarte retras în ultima parte a vieţii.

Tot în ultima parte a vieţii, a fost subiectul unui conflict între doi dintre cei trei copii ai săi, Joao Marcelo (din căsătoria cu cântăreaţa Astrud Gilberto) şi Bebel Gilberto – ambii muzicieni – şi ultima sa soţie, de care s-a separat, Claudia Faissol, o jurnalistă cu 40 de ani mai tânără, cu care avea o fiică adolescentă.

Bebel şi Joao Marcelo au acuzat-o pe Faissol că a abuzat de slăbiciunile tatălui lor şi l-a ruinat financiar făcându-l să semneze contracte fără ca acesta să fie în deplinătatea facultăţilor sale mintale.

La sfârşitul lui 2017, fiica sa Bebel – din căsătoria cu cântăreaţa Miucha, sora celebrului muzician Chico Buarque – i-a devenit custode, după ce sănătatea fizică şi mintală a acestuia s-a degradat.