A murit Mariss Jansons, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii

Dirijorul leton Mariss Jansons a murit noaptea trecută, la vârsta de 76 de ani, în locuinţa sa din Sankt Petersburg.

Muzicianul avea probleme de sănătate de multă vreme, fiind înlocuit pe 21 septembrie, în Festivalul Enescu, de dirijorul Cristian Măcelaru, care a preluat conducerea Orchestrei Regale Concergebouw din Amsterdam.

Organizatorii Festivalului Internaţional „George Enescu” regretă trecerea în nefiinţă a maestrului Mariss Jansons (76 de ani), celebru dirijor leton, care a murit noaptea trecută în locuinţa sa din Sankt Petrsburg,

„Ne-am putut bucura de prezenţa maestrului la două ediţii ale festivalului, Mariss Jansons fiind unul dintre admiratorii şi promotorii muzicii lui George Enescu”, spun reprezentanţii Festivalului Enescu.

Mariss Jansons s-a născut pe14 ianuarie 1943, Riga, Letonia. A studiat la Conservatorul din Leningrad. În 1973, a fost numit asistentul lui Evgheni Mravinski la orchestra din St. Petersburg, dirijată şi de tatăl său, Arvīds. Între 1979 şi 2000, a fost director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Oslo, pe care a condus-o către un succes internaţional. A fost dirijor invitat la Berlin, Viena, Londra, dar a condus şi orchestre importante din Statele Unite ale Americii. A fost fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh în 1997, post pe care l-a deţinut până în 2004 şi al Orchestrei Simfonice a Radioului din Bavaria în 2003. A dirijat de două ori prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena Din 2004 a fost dirijor şef al Orchestrei Regale Concertgebouw, din Amsterdam. A fost cel de-al şaselea dirijor care deţinea acest post de la fondarea orchestrei în 1888.