A murit poetul și interpretul Wojciech Mlynarski

Poetul și cântărețul polonez Wojciech Mlynarski, unul dintre intelectualii critici la adresa regimului comunist, a murit miercuri la vârsta de 75 de ani, a anunțat familia sa pe Facebook.

Influențat de Brassens, Brel și Bécaud, cărora le-a tradus textele în poloneză, și adesea comparat cu rușii Bulat Okudzhava și Vladimir Vîsoțki. Mlynarski, cunoscut și ca realizator și compozitor, a scris peste două mii de texte de melodii, dintre care zeci au intrat în patrimoniul cultural polonez.

După ce a debutat pe scenă la începutul anilor '60, în timpul perioadei comuniste, el a abordat în mod frecvent în cântecele sale pline de umor, poreclite "poeme cântate" — probleme sociale grave foarte aproape de sfera politică, ceea ce i-a adus probleme cu cenzura.

Extrem de populare, cântecele sale au avut un impact semnificativ asupra evoluției opiniei publice din Polonia, în timp ce opoziția politică, puțin numeroasă și puternic reprimată și supravegheată, a trebuit să aștepte apariția sindicatului Solidaritatea, la începutul anilor '80, pentru ca mesajul său să ajungă la grupuri importante din societatea poloneză.