A murit Toto Cutugno

Artistul, care împlinise 80 de ani în iulie, s-a stins din viaţă marţi, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.

Informaţia a fost anunţată pentru ANSA de managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că, „după o boală îndelungată, starea cântăreţului s-a agravat în ultimele luni”.

Toto Cutugno, născut la 7 iulie 1943, este simbolul cântecului italian în străinătate datorită „L’Italiano”. Cu cincisprezece prezenţe la festivalul de la Sanremo la activ (cu o prestaţie istorică în 1990, în duet cu Ray Charles), autor de hituri îndrăgite chiar şi în străinătate, de la „L’Italiano” la „Il tempo se ne va”, „La mia musica”, „Solo noi”, Cutugno a fost un adevărat showman, capabil să treacă cu uşurinţă de la compoziţia de cântece la a fi gazda unor emisiuni de televiziune (în 1987 s-a aflat la cârma unei ediţii de succes a emisiunii „Domenica In”).

Toscan, dar crescut în Liguria, la nici 20 de ani a înfiinţat un grup, Toto e i Tati. 1975 a fost anul marelui său succes în Franţa, iar anul următor a fost debutul său la festivalul de la Sanremo: a urcat pe scena de la Teatro Ariston cu grupul său, Albatros, cu „Volo AZ 504”. S-a clasat pe locul al treilea. La scurt timp după aceea a lansat „Nel cuore nei sensi”, cu care a participat la Festivalbar şi care a ajuns în fruntea topurilor în versiunea franceză înregistrată de Gerard Lenorman.

În România, artistul italian a cântat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov. Atunci, el a cântat în limba română melodia populară „Ciobănaş cu trei sute de oi”.

Pe 8 mai 2022, artistul urma să cânte la Sala Palatului, dar concertul a fost anulat din cauza problemelor sale de sănătate. Sănătatea artistului se degradase în ultima perioadă din cauza afecţiunilor cronice avute, în trecut fiind diagnosticat cu cancer metastatic la prostată. În luna aprilie 2022, artistul italian a suferit complicaţii şi a fost internat de urgenţă, în stare critică într-un spital privat.