Academia Barenboim-Said a inaugurat la Berlin sala Pierre Boulez

Academia Barenboim-Said, care pregătește muzicieni din Orientul Mijlociu la Berlin, a inaugurat sâmbătă sala Pierre Boulez, o incintă "intimă", în formă de elipsă, proiectată de arhitectul Frank Gehry pentru ansambluri de dimensiuni restrânse.

Sala "va găzdui muzică contemporană", muzică de cameră, "muzică arabă și iraniană", dar și seri de jazz, a promis faimosul dirijor israeliano-argentinian Daniel Barenboim.

Sala a fost construită în inima orașului Berlin, în fosta clădire unde Staatsoper își depozita decorurile, beneficiind de o acustică semnată de Yasuhisa Toyota, care s-a ocupat, de asemenea, de acustica de la Elbphilharmonie Hamburg.

Prin Academia Barenboim-Said, care pregătește, începând cu luna octombrie a anului trecut, circa 90 de tineri muzicieni din Maghreb și Orientul Apropiat, Daniel Barenboim continuă experiența inițiată în 1999 cu West-Eastern Divan Orchestra, un ansamblu care reunește muzicieni israelieni și palestinieni.

Academia este rezultatul unei investiții de 33,7 de milioane de euro, dintre care două treimi au fost oferite de Ministerul german al Culturii, iar restul din fonduri private.

hall