„Acasă”, în cursa pentru premiile Academiei Europene de Film

România este reprezentată la ediția de anul acesta a premiilor Academiei Europene de Film de două documentare: „Acasă”, de Radu Ciorniciuc și „Colectiv”, de Alexander Nanau – o premieră importantă pentru cinematografia autohtonă.

Regizat de Radu Ciorniciuc și premiat la cele mai importante festivaluri de film internaționale, „Acasă” devine primul documentar românesc de debut nominalizat la premiile Academiei Europene de Film . 

„Acasă”, povestea familiei care a locuit 18 ani în Delta Văcărești, și care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății, a fost documentată, pe parcursul unei perioade de aproape patru ani, de regizorul Radu Ciorniciuc, directorul de imagine Mircea Topoleanu și scenarista Lina Vdovîi.

„Această nominalizare este una din cele mai importante și frumoase recunoașteri ale muncii noastre. Este o oportunitate enormă pentru a pune în lumină temele umane și sociale pe care filmul Acasă le atinge, într-un context mai larg, european. Iar cel mai mare merit îl are familia Enache, personajele principale ale filmului. Lor le mulțumim pentru încredere și pentru că au acceptat să fie parte dintr-o poveste care are puterea de a uni, de a ne reda încrederea în semeni. Pentru că doar împreună, prin toleranță, grijă și răbdare vom putea fi cu adevărat puternici – iar asta este cea mai însemnată lecție pe care povestea familiei Enache o spune”, a declarat regizorul Radu Ciorniciuc.

„Acasă” este unul dintre titlurile eligibile în cursa pentru o nominalizare la Premiile Oscar, în categoria „Cel mai bun film documentar”. Premiera americană va avea loc în ianuarie 2021, după care va fi inclus în programul online Kino Now.

Filmele „Acasă” și „Colectiv” se regăsesc și în selecția International Documentary Association  Awards 2020 dedicată lungmetrajelor documentare.

Cea de-a 33-a ediție a Galei Academiei de Film Europene va avea loc online în perioada 9-12 decembrie, câștigătorii categoriei de film documentar european urmând a fi anunțați în cadrul unei ceremonii online, care va fi transmisă pe 12 decembrie, ora 21.00.

 „Acasă” online: https://www.facebook.com/acasathefilm/, https://www.instagram.com/acasathefilm, http://proiectulacasa.ro, www.hbogo.ro/filme/acasa-2020