Acord între preşedintele Joe Biden şi premierul irakian Mustafa al-Kadhimi pentru încheierea misiunii de luptă a SUA în Irak

Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi au semnat luni un acord care prevede încheierea oficială a misiunii de luptă a SUA în Irak până la sfârşitul anului 2021, la mai bine de 18 ani după ce trupele americane au fost trimise în ţară, transmite Reuters, citată de News.ro.

Împreună cu retragerea de către Biden a ultimelor forţe americane din Afganistan până la sfârşitul lunii august, prin acordul privind încheierea misiunii de luptă din Irak preşedintele democrat finalizează misiunile de luptă ale SUA în cele două războaie pe care fostul preşedinte George W. Bush le-a început sub supravegherea sa.

Biden şi Kadhimi s-au întâlnit în biroul oval pentru primele lor discuţii faţă în faţă, ca parte a unui dialog strategic între Statele Unite şi Irak.

”Rolul nostru în Irak va fi … să fim disponibili, să continuăm să ne antrenăm, să asistăm, să ajutăm şi să ne ocupăm de ISIS pe măsură ce apare, dar nu vom mai fi, de la sfârşitul anului, într-o misiune de luptă „, le-a spus Biden reporterilor în timp ce el şi Kadhimi s-au întâlnit. În prezent, în Irak sunt 2.500 de soldaţi americani care se concentrează pe combaterea a ceea ce a mai rămas din statul islamic.

Rolul SUA în Irak se va muta în totalitate către instruirea şi consilierea armatei irakiene pentru apărare. Nu este de aşteptat ca schimbarea să aibă un impact major, deoarece Statele Unite s-au îndreptat deja spre concentrarea asupra instruirii forţelor irakiene.