Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat

Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat de statele membre UE, arată un comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

România încearcă să deblocheze unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuţie la nivel european, cel care priveşte Directiva Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, acordul politic obţinut de România, aflată la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cu Parlamentul European a fost validat miercuri de statele membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER).

Susţinerea acordată de Statele Membre UE demonstrează faptul că România a reuşit să obţină un compromis echitabil, care va permite modernizarea cadrului legislativ actual în materie de drept de autor, în linie cu evoluţiile digitale. Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât şi pentru cetăţenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piaţa Unică Digitală. Am obţinut astăzi un succes şi vă asigur că, în continuare, va rămâne o prioritate pentru Preşedinţia României să depunem toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene„, spune Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.

Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărţite în trei categorii. În primul rând, este vorba despre adaptarea excepţiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital şi la cel transfrontalier, astfel încât directiva introduce excepţii obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text şi de date, al activităţilor didactice online şi al conservării şi difuzării online a patrimoniului cultural. În al doilea rând, este vizată îmbunătăţirea practicilor de acordare a licenţelor pentru a se asigura un acces mai larg la conţinut. Astfel, directiva prevede norme armonizate care ar facilita exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial), emiterea de licenţe colective cu efecte extinse şi obţinerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere. În cel de-al treilea rând, se are în vedere realizarea unei pieţe funcţionale a drepturilor de autor, directiva introducând un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce priveşte utilizarea digitală a publicaţiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicaţiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obţinute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.

În ceea ce priveşte platformele de partajare de conţinut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcţionează. Aceste platforme trebuie în principiu să obţină o licenţă pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii prevăzute în directivă.

Potrivit oficialilor români, directiva consacră dreptul autorilor şi al artiştilor interpreţi sau executanţi la o remuneraţie corespunzătoare şi proporţională în momentul acordării de licenţe sau al transferării drepturilor lor, introduce o obligaţie de transparenţă în ceea ce priveşte exploatarea operelor licenţiate şi un mecanism de ajustare a remuneraţiilor, precum şi un mecanism de soluţionare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluşi de la aceste norme, se arată în comunicat.