Acțiune de amploare a poliției împotriva unui grup infracțional specializat în contrabandă cu deșeuri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, au efectuat 44 de percheziții în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu. Acestea au vizat atât domiciliile, cât și sediile și punctele de lucru ale firmelor suspectate de implicare într-o rețea infracțională dedicată introducerii ilegale în țară a deșeurilor din spațiul intracomunitar, cu scopul de a obține beneficii financiare semnificative.

Până în prezent, în cadrul urmăririi penale, s-au identificat 57 de transporturi ilegale, însumând peste 1.500 de tone de deșeuri. Aproximativ 80 de persoane sunt așteptate să fie audiate la sediul DIICOT Timișoara.

Gruparea ar fi profitat de prețul redus de procesare și reciclare a deșeurilor în România, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Importurile deșeurilor erau disimulate ca fiind materiale reciclabile, prin falsificarea documentelor însoțitoare.

Anchetatorii afirmă că, pentru a ascunde trasabilitatea deșeurilor, grupul ar fi modificat ilegal documentele de transport, indicând fals că transporta materie primă și evitând astfel punctele de trecere a frontierei unde activau funcționarii de mediu. Membrii grupului ar fi acționat, de asemenea, pentru ștergerea urmelor infracțiunii, influențând trasabilitatea deșeurilor și transportându-le ulterior la diferite societăți de reciclare.

Acțiunea este sprijinită de multiple forțe de ordine, inclusiv brigăzi de combatere a criminalității organizate din diferite județe, specialiști ANAF, Gărzii Naționale de Mediu, jandarmi și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.