Activista Angi Șerban acuză reținerea politică ca răspuns la activismul anticorupție

Getting your Trinity Audio player ready...

Activista Angi Șerban, membră a comunității „Corupția Ucide”, a fost reținută de poliție duminică, 14 ianuarie 2024, pentru o postare pe Facebook, considerată de autorități ca fiind instigare publică. În postarea sa, Șerban a ridicat întrebări legate de acțiunile poliției în timpul unui protest pașnic, făcând referire la un incident în care un polițist a scos arma în timpul protestului comun al fermierilor și transportatorilor.

Șerban a fost adusă la secția de poliție pentru această postare și a declarat că a fost „reținută politic pentru că sunt activist anticorupție”. Ea a fost percheziționată și supusă procedurilor standard de reținere, inclusiv amprentarea și fotografierea. Potrivit declarațiilor sale, ea a fost acuzată de Poliția Română de instigare publică, o acuzație pe care o consideră „total nerealistă și interpretată cu rea voință”.

Șerban susține că acest incident este o încercare eșuată de a o închide și de a folosi resursele statului pentru a o intimida, ca urmare a activismului său anticorupție și a criticilor aduse guvernării actuale. Ea a exprimat hotărârea de a lupta pentru libertatea sa de exprimare și a denunțat intimidările și hărțuirile din partea politicienilor, a presei lor și a poliției.

Contextul acestui incident este legat de un protest mai amplu al transportatorilor și fermierilor, care au manifestat împotriva gestiunii proaste a țării, a taxelor crescute și inflației ridicate. În timpul acestui protest, a avut loc un incident în care un polițist a scos arma, fapt care a fost larg mediatizat și a stârnit controverse.

Acest caz ridică întrebări importante despre libertatea de exprimare și drepturile civile în România, în contextul protestelor sociale și politice recente. Situația continuă să fie monitorizată atât la nivel național, cât și internațional, cu un interes deosebit acordat respectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor.