Actorul de comedie Volodimir Zelenski câștigă alegerile prezidențiale din Ucraina

Un actor de comedie, Volodimir Zelenski, a câştigat, cum era de așteptat, primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Ucraina, cu peste 30% din voturi, potrivit unui exit-poll dat publicității la închiderea urnelor. Zelenski va intra în turul al doilea cu actualul preşedinte al țării, Petro Poroşenko, care nu a obţinut însă decât jumătate din voturile favoritului: cel mult 18% din sufragii. Turul final al alegerilor prezidenţiale din Ucraina va avea loc pe 21 aprilie.

ACTUALIZARE. Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei pune sub semnul întrebării exit-poll-urile care o plasează în afara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cea supranumită „prinţesa gazului” susţine că a obţinut peste 20% din voturi, cu două procente mai multe decât actualul şef al statului, Petro Poroşenko. Prin urmare, ea ar trebuie să-l înfrunte în turul 2 pe actorul de comedie Volodimir Zelenski.

„Sunt convinsă că în ziua de azi, în ţara noastră în care nu există democraţie, în care nu sunt institute sociologice adevărate şi în care sunt cheltuite miliarde pentru mituirea alegătorilor, ne putem baza doar pe documentele comisiilor electorale, cu timbre şi semnături reale pe ele”, a spus Iulia Timișenko.

„Sunt bucuros că toate exit-poll-urile confirmă că echipa noastră va continua lupta în cel de-al doilea tur. Mulţumesc echipei mele, sunteţi extraordinari!”, a declarat președintele în exercițiu, Petro Poroșenko.

„Vreau să le mulţumesc tuturor ucrainenilor care nu au votat doar în glumă. Sunt multe exit-poll-uri, dar un singur candidat va câştiga. Este doar începutul, nu ne vom relaxa”, a declarat, la rândul său, Volodimir Zelenski, câștigătorul primului tur al alegerilor.