Actorul Marius Manole anunţă că va strânge semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Actorul Marius Manole a lansat un apel către colegii de breaslă, printr-un mesaj pe pagina de Facebook, invitându-i să i se alăture la strângerea de semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”.

Marius Manole a anunţat că începând de miercuri, 18 iulie, până miercuri, 25 iulie, organizează o săptămână în care actorii stau la Universitate pentru a strânge semnături.

Dacă doriţi sa-mi fiti alături, aştept un semn de la voi . Fac o lista şi ne organizam pe zile .. cred ca e necesar sa facem asta”.

Actorul a ţinut să precizeze că iniţiativa nu sprijină niciun partid, fiind una de natură civică. De asemenea, acesta le recomandă colegilor din alte oraşe să procedeze la fel.

Iniţiativa „Fără penali în funcţiile publice” a fost lansată de USR şi urmăreşte modificarea Constituţiei în acest sens, fiind publicată în Monitorul Oficial, în luna martie. Astfel, se doreşte modificarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Comitetul de iniţiativă al campaniei „Fără penali în funcţii publice“ a fost înfiinţat în mod oficial la începutul lunii februarie, printre membrii comitetului numărându-se filosoful şi eseistul Mihai Şora; filosoful, scriitorul şi membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul şi membrul GDS Dan Grigore; juristul şi membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanţa” Oana Negru şi Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; precum şi cetăţeni implicaţi în acţiuni civice.”