Acuzații dure în USR

Într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, eurodeputatul Nicu Ștefănuță din partea USR, cere conducerii partidului, în mod special președintelui Dan Barna, să înceteze cu excluderile și suspendările din partid pentru delicte de opinie.

Mesajul eurodeputatului, semnat de mai mulți lideri ai partidului, vine după ce Biroul Național USR, a votat în cursul zilei de 17 iunie suspendarea Președintelui organizației USR Sector 4, Marius Gheorghe, cu o zi înainte de alegerile din filială unde era și candidat. 

Redăm integral textul postării eurodeputatului Nicu Ștefănuță:

În ultimele zile mai multe voci importante din societatea civilă cer public conducerii USR să înceteze excluderile și suspendările pe delicte de opinie.

Cu toate acestea, în ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat.

Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la „firul ierbii”.

Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”.

Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă.

Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene, inclusiv la comisii de arbitraj care ar trebui să fie independente.

Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna.

Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil.

Foarte mulți alți colegi au fost excluși sau suspendați de Birourile Județene conduse de oameni loiali echipei Barna.

Câteva filiale locale și-au dat demisia în bloc reclamând practicile abuzive și de intimidare ale șefilor din aceste filiale.

Și toate acestea în timp ce, în cazul unor acuzații grave de încălcare a Statutului USR de către cei loiali echipei Barna, sesizările respective nu sunt puse pe ordinea de zi a Biroului Național sau a Comitetului Politic (în cazul unor parlamentari sau europarlamentari).

Aceste metode trebuie să înceteze, iar majoritatea care conduce azi USR-ul trebuie să se întoarcă la principiile pe care s-a clădit acest partid, dintre care cel mai important este acela că vocea fiecărui membru trebuie să fie auzită și ascultată.

Democrația și politica reprezintă arta dialogului. Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare către care cu siguranță nu vrem să ne îndreptăm nici ca partid, nici ca societate.

În USR este nevoie ca toate grupurile interne, inerente unei democrații, să se supună principiilor statului de drept și să militeze pentru un sistem de arbitraj corect, eficient și echidistant, la toate nivelurile.”