Acuzațiile împotriva lui Trump i-au o întorsătură neașteptată

trump

Acuzația cheie adusă fostului președinte al SUA, Donald Trump este că a depozitat documente top secrete care ar fi putut pune în pericol securitatea națională a Statelor Unite.

Documentele clasificate confiscate de FBI la Mar-a-Lago conțineau informații despre programul nuclear al Statelor Unite, capacitățile de arme ale SUA și ale altor puteri străine, precum și „vulnerabilitățile potențiale ale SUA și aliaților săi în fața unui atac militar”.

Baia în care au fost stocate documentele strict secrete

Inculparea susține că astfel de documente au fost stocate timp de mai mult de un an într-un club social din Florida, cu sute de membri și 150 de angajați, și că documentele au fost depozitate – în diferite momente – într-o sală de bal, o baie, un birou și o cameră la locația din Palm Beach.

Inculparea lui Donald Trump căruia i se aduc acuzații federale a fost dezvăluită, iar întreaga amploare a cazului împotriva fostului președinte pentru manipularea documentelor clasificate devine publică.

Trump este acuzat în 37 de capete de acuzare de posesie neautorizată a materialelor clasificate, obstrucționarea justiției și de a fi făcut declarații false autorităților – cu o listă detaliată a tipurilor de documente pe care Trump le-a păstrat la reședințele sale personale.

Inculparea afirmă că Trump a ascuns documente care detaliază programele de arme nucleare ale SUA, vulnerabilitățile potențiale ale SUA și ale aliaților săi, planurile SUA pentru atacuri militare de represalii – materiale care „ar putea pune în pericol securitatea națională a Statelor Unite”.

Totodată, a detaliat modul în care Trump ar fi ascuns aceste documente de investigatori și de proprii săi avocați, luând cutii cu materiale la reședința sa personală din Mar-a-Lago și de acolo, cu avionul, la proprietatea sa din Bedminster, New Jersey.

Doi dintre avocații lui Trump au demisionat

Doi dintre avocaţii fostului preşedinte Donald Trump au demisionat, vineri, în contextul deciziei Departamentului Justiţiei de a-l inculpa din cauza deţinerii neautorizate de documente clasificate, anunță Mediafax.

Avocaţii Jim Trusty şi John Rowley, membri ai echipei de apărare, şi-au anunţat demisiile. „În această dimineaţă, ne-am prezentat demisiile din funcţiile de avocaţi ai preşedintelui Trump, nu îl vom mai reprezenta nici în cazul vizat de inculpare, nici în investigaţia privind violenţele din 6 ianuarie”, au transmis cei doi avocaţi, conform agenţiei Reuters.