AFCN anunţă lansarea sesiunii de finanţare I/ 2015

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) anunţă lansarea sesiunii de finanţare I/ 2015, destinată susţinerii de proiecte culturale, perioada de înscriere a acestora fiind 9 martie – 7 aprilie.

AFCN acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 15 noiembrie 2015.

Suma disponibilă pentru finanţarea nerambursabilă este de 2.700.000 lei, repartizată astfel: arte vizuale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative, fotografie, video-art, instalaţii, ceramică, colaj, animaţie, film experimental şi de animaţie, artă textilă, tehnici mixte, noi media, design, arhitectură, proiecte curatoriale) – 1.000.000 lei, artele spectacolului (teatru, muzică, dans) – 1.600.000 lei, contestaţii – 100.000 lei.

Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este de 50.000 lei.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale este cuprinsă în intervalul 9 martie – 7 aprilie, ora 17.00.

Înscrierile se fac online, accesând adresa: http://www.afcn.ro, butonul Logare/ Înregistrare, respectând Ghidul solicitantului. Pentru aceasta, deponenţii care sunt la prima solicitare de finanţare nerambursabilă în anul 2015, vor crea un cont de utilizator. Finanţarea se adresează persoanelor fizice autorizate, asociaţiilor, fundaţiilor, instituţiilor publice de cultură, societăţilor comerciale care derulează activităţi culturale.

Potrivit comunicatului, AFCN va acorda o atenţie deosebită proiectelor culturale de anvergură, transversale şi integratoare şi va urmări în 2015 ca priorităţi susţinerea artei contemporane (măsura în care proiectul se înscrie în promovarea artei contemporane, arta contemporană fiind văzută ca o artă a prezentului, realizată cu mijloace şi teme ale prezentului), încurajarea debutului artistic (măsura în care proiectul oferă oportunităţi de exprimare pentru artiştii aflaţi la debut), încurajarea mobilităţii culturale pe teritoriul României şi a intervenţiei culturale (măsura în care proiectul cultural este conceput pentru a putea fi realizat/ prezentat şi în alte contexte geografice şi culturale de pe teritoriul României).

Mai multe detalii despre sesiunea de finanţare se găsesc pe http://www.afcn.ro/finantari/proiecte-culturale.html.

AFCN este o instituţie publică autonomă creată în anul 2005, care finanţează acţiuni, proiecte şi programe culturale. Instituţia este un finanţator public care organizează consultări cu operatorii culturali şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii din România, pentru stabilirea unei strategii de finanţare a culturii. AFCN adoptă strategii care îi permit selecţia în vederea finanţării programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale cu impact naţional şi internaţional. Ca instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, AFCN oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale.