Afacerea Dutilleux în Franța

Primăria Parisului, după o gafă de proporții, își recunoaște greșeala

Afacerea Dutilleux, care a făcut mult zgomot în aceste ultime săptămâni, a ajuns la final. După o polemică susținută, generată de decizia Primariei din Paris de a nu permite amplasarea unei plăci comemorative drept omagiu adus compozitorului Henri Dutilleux, iată că lucrurile se schimbă, Primăria își recunoaște vina, dupș o expertizș suplimentarș, și își exprimă dorința de a onora memoria renumitului compozitor francez, prin amplasarea unei plăci comemorative pe clădirea în care acesta a locuit în ultimii săi ani de viață, în al IV-lea arondisment, insula Saint Louis.

În noiembrie 2013, Jean-Pierre Plonquet, meloman adevărat și candidat la alegerile municipale, propunea amplasarea unei plăci comemorative la adresa Saint-Louis-en-l’Ile nr 12, unde compozitorul francez a decedat în 2013. La această propunere subscria și Christophe Girard, primar al arondismentului IV.

Conform procedurilor, Comitetul pentru Istoria Orașului Paris a fost sesizat de intenție. Pe 21 iulie 2014, acesta dă un aviz pozitiv. Cu toate acestea se fac următoarele afirmații în aviz: „de notat colaborarea compozitorului cu regimul de la Vichy. Dutilleux, în timp ce lucra la Opera din Paris, a compus muzica filmului de propagandă „Forces sur le stade„. Ca urmare, Christophe Girard decide suspendarea amplasării plăcii.

Petiții, reacții în lanț pe rețelele sociale, indignarea personalităților franceze dar și a celor internaționale din muzică…. decizia primarului arondismentului IV a primit și susținerea Primăriei orașului Paris.

După o expertiză susținută, adevarul a ieșit la suprafață: „din această nouă expertiză rezultă că Dutilleux a făcut parte din acei mulți francezi care au luptat cu toate forțele împotriva regimului nazist dar și a celui de la Vichy” precizează Primăria Parisului.